Otocinclus affinis

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Eric Lievens Aquarianen Gent
Aan hun grootte is niet te zien dat de Otocinclus-soorten behoren tot de orde van de harnasmeervallen, meer bepaald de onderfamilie van de Hypoptopomatinae (probeer dit maar eens 10x snel na elkaar uit te spreken). Met hun lengte van maximaal 6 cm zijn ze de kleinsten onder de meervallen.
Er zijn ongeveer 15 verschillende soorten bekend : De Otocinclus affinis is deze keer het aanbod van de maand Oktober.  Hij wordt gekenmerkt door een heel slank lichaam dat bedekt is met beenplaatjes.  Hij bezit een onderstandige bek die terzelftertijd dienst doet als zuignap.
Zijn flanken zijn zilverwit,terwijl er vanaf zijn kieuwdeksel tot de staartwortel, een brede zwarte lengtestreep loopt.  De vinnen zijn kleurloos en ongevlekt.  Zij hebben geen vetvinnen.  Een visje dat heel goed op de O. affinis lijkt is de Otocinclus flexilis : deze heeft wel vlekken op de rug-, aars- en buikvinnen.
De Otocinclus affinis leeft in de zuurstofrijke snelstromende wateren in de streek van Rio de Janeiro in Braziliė (Zuid-Amerika).  Zijn lievelingsbiotoop is een stroom die rijk is aan een weelderig plantenbestand met wat algengroei.  Dit maakt dat hij uitermate geschikt is om te houden in onze aquarium die ingericht is voor een Zuid-Amerikaans gezelschap.  Kienhout, aangepaste stenen en een grote variėteit aan planten,vormen immers de basis voor een goed uitziende Zuid-Amerikaanse bak.  Onze Otocinclus affinis zal er zich onmiddellijk in thuis gevoelen.  Het is een heel vredelievende vissoort die zich van zijn medebewoners niets aantrekt.
Hij eet eigenlijk alles : zowel klein levend, als kunstmatig voer zal hij met graagte verorberen.  Gezien hij ook algjes afgraast is hij ook een graag geziene gast in onze aquaria : het is geen stofzuiger, maar wel een kruimeldief.
Als ons leidingwater voldoet aan de normen voor een Zuid-Amerikaanse biotoop t.t.z. : Ph langs de zure kant (6.5), een lage karbonaat- en totale hardheid ( Kh >2, Gh max.10), zal het gedragspatroon van dit visje u zeker kunnen bekoren.  Zorg voor een krachtige circulatiefilter en houd de temperatuur aan de matige kant.
In de schemering levende vissen, die ook overdag aktief zijn.  De vrouwtjes zijn niet erg productief.  Ze plakken de eitjes aan planten en stenen en ook wel eens de glazen wanden van het aquarium.  De broedtijd bedraagt 2 ą 3 dagen bij 20°C.  De eleunembryo's opzuigen met een 3 mm dik buisje en in platte broedbakken doen waarin het water 3 tot 5 cm hoog staat.  De jonge vissen komen op stromend water af.
Het is een heel sierlijk visje die door zijn algenetende eigenschappen zeker niet mag ontbreken in uw Zuid-Amerikaans aquarium.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik