Pangio kuhlii

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Kevin Louagie
Uit mijn eigen ervaring weet ik dat deze visjes meer te zien zijn als je er een groepje van hebt. Ze worden als het ware door elkaars aanwezigheid opgejut en zijn dan actiever.

Wat ik ook ondervonden heb, was dat ze niet zo snel herstellen van verwondingen of ziekte. Zo had ik er eentje gekocht met vreemde witte (verbleekte) vlekken, dit waren misschien verwondingen door een ongeschikte bodem in de winkel, of een ziekte. Het duurde vervolgens maanden eer het arme diertje weer de oude was. Probeer dus uw beestje een aangepaste bodem te geven, fijn grind of maaszand volstaan, geen scherpe kantjes!

Er bestaan ook verschillende ondersoorten, met kleuren die variëren van effen bruine kuhlii's tot geelgestreepte in verschillende patronen.
Jammer genoeg worden in de meeste speciaalzaken deze soorten onder één noemer geplaatst en kan je dus verschillende soorten ineens aangekocht hebben.

Niettegenstaande ruimen deze modderkruipers vele resten op. Hierbij laten ze planten en hun wortels met rust. Soms, als ze zich weer eens tussen dichte beplanting wringen, lijkt het erop dat ze onhandig zijn in hun bewegingen, niets is minder waar: ze zijn heel behendig en snel. Het is dan ook praktisch onmogelijk om ze te vangen indien dat nodig zou zijn.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik