Phelsuma madagascariënsis grandis

Artikel beschikbaar gesteld door :

Laurence van Hesteren

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata
Suborde: Sauria
Familie: Gekkonidae
Geslacht: Phelsuma
Soort: Phelsuma madagascariënsis grandis

Algemeen/Herkomst
Het geslacht Phelsuma's komen voor op en rond het eiland Madagaskar, Seychellen en de Komoren.  Deze soorten zijn dag-actief terwijl vrijwel alle andere soorten gekko's nachtactief zijn.  Deze kleurrijke gekko's zijn tegenwoordig redelijk veel in de terrariumhobby verkrijgbaar.  Er zijn ca. 66 (onder)soorten phelsuma's. In deze caresheet wordt de meest gehouden en grootste in zijn soort besproken: De grandis

Uiterlijk
De grandis is de grootste Phelsuma, deze kan een lengte behalen tot 30 cm, althans dat geldt voor de mannen. Vrouwtjes worden hooguit een centimeter of 22.  Ze zijn grasgroen van kleur en en hebben vaak allerlei oranje bruine vlekken en/of stippen over de kop rug en start lopen.  De hoeveelheid vlekken kan erg verschillend zijn.
Ondanks de felle kleuren zijn ze toch een hele goede camouflage tussen de struiken en bomen waar ze in leven.

Voedsel
Vanwege hun grootte kunnen deze gekko's met grote levende insecten gevoerd worden.  Denk bijvoorbeeld aan krekels, wasmotlarven, rozenkeverlarven, meelwormen, sprinkhanen en kakkerlakken.  Ook kunnen ze worden bijgevoerd met zachte stukjes fruit.  Hier eten ze niet echt van maar likken er aan. In plaats van fruit kan ook zo nu en dan een flessendopje roosvicee worden gevoerd.  Hier kun je meteen de vitamines doormixen. Er zijn ook kant en klare mixjes speciaal voor Phelsma's in de handel als Phelsumax.
De levende insecten zijn het hoofdvoer en kunnen zo'n 3 á 4 keer per week gevoerd worden.  Voer ze dan niet te veel daar worden ze erg lui van.
Drinken doen ze niet veel, ze likken de druppels van de ruiten na het sproeien.  Phelsuma's zul je zelden op de bodem vinden zelfs niet om te drinken.

Voortplanting
Het mannetje is te onderscheiden van het vrouwtje door de duidelijk zichtbare pre-anale en femoraalporieën.  Dit is een soort kammetje die vanuit beide achterpoten naar de cloaca lopen.  Dit kun je duidelijk zien wanneer de gekko tegen de ruit aanzit. Een ander verschil is dat de mannetjes een dikkere staartwortel hebben dan de vrouwtjes.

Vrouw /Man
Het beste kan men deze soort gewoon in de verhouding van 1 man en 1 vrouw houden.  De paring kan er vrij agressief aan toe gaan en gaat met veel bijten in de nek gepaard.  Binnen enkele weken na de paring zal het vrouwtje haar eitjes ergens vast plakken op een verscholen plek.  Het beste kun je de eitjes voorzichtig verwijderen en zelf opkweken om te voorkomen dat de eieren of de uitgekomen jongen worden opgegeten. In een krekelbakje met een graadje of 30 verwarmd en een redelijk hoge luchtvochtigheid zullen de eieren na enkele maanden uitkomen.

Levensduur
Bij de juiste verzorging kan deze soort een leeftijd behalen van zo'n 15-20 jaren.

In het terrarium/Huisvesting
Huisvest de Phelsuma Mad. grandis in een minimaal terrarium van 60x40x80 voor een koppeltje, maar een groter terrarium is altijd beter!  Richt deze in met veel gladde stammen als bijvoorbeeld bamboe.  Dit voorkomt dat ze veel tegen de ruiten aanzitten wat klapstaarten en ondergescheten ruiten als gevolg kan hebben.  Ze poepen namelijk redelijk veel en dun.  Houdt het terrarium op een lichte plek in huis en verwarm het doormiddel van spotjes. De temperatuur mag tot zo'n 25-30 graden oplopen overdag.  's Nachts mag het tot hooguit 18 graden zakken.  Om de luchtvochtigheid op zo'n 65-75 procent te houden kan men 1 maal per dag sproeien. Bijvoorbeeld s' morgens vroeg.  Zorg voor voldoende ventilatieroosters om schimmels te voorkomen.  Uv-verlichting is aan te raden voor de aanmaak van vitamines.
Veel schuilplaatsen en groen in het terrarium zullen zeker waarderen.

Gedrag/slot
Een goed te houden daggekko die regelmatig wordt aangeboden en gekweekt.  Ook voor de beginnende hobbyist een goede keuze.  Deze gekko's worden niet handtam maar het uit de hand voeren lukt al vrij snel.  Ze zijn vrij snel aan de mens gewend en niet schuw. zeker wanneer het nakweek betreft.  Hanteer deze gekko's alleen wanneer noodzakelijk en gebruik bij verhuizen een plastic bakje.  De huid laat bij hanteren snel en gemakkelijk los wat littekens veroorzaakt.  Ook hebben ze de mogelijkheid om hun staart af te zetten (Autotomie)  Deze groeit wel weer aan, maar wordt nooit meer zo mooi als voorheen.

Tot slot wil ik nog even wijzen om te letten op vitamine gebrek.  Dit is een veelvoorkomend probleem bij deze soort.  Zorg dus voor voldoende vitamine D3, dit is verkrijgbaar in vloeibare versie wat door het sproeiwater gemengd kan worden.  Er is ook vitaminepreparaat in de handel in poedervorm wat over de voedsel dieren gestrooid kan worden, deze bevat ook veel kalk.  Ook UV-verlichting is zeker aan te raden bij deze gekko's om extra vitamines aan te maken.
Vervellen doen ze vrij regelmatig.  Ze eten dan hun oude huid vaak op.  Dit is geen probleem het zit namelijk vol met vitamines en mineralen.
 
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik