Pimelodus pictus

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Rene de Jonge
Ik heb twee Pimelodus pictus vissen in mijn aquarium. (een hoek aquarium van 60 X 60 cm, rondlopend van voren en een hoogte van 60 cm. inhoud 200 liter.
De Pimelodus pictus is een prachtig gestroomlijnde vis, die vaak als kleine haai wordt vernoemd.  Zwart gestippeld en met twee grote voelsprieten die over de grond raspen.
Ja, want hoewel gestroomlijnd is het een bodemzwemmer die zich helaas en vooral overdag, verschuilt en z'n voeding van de bodem weg eet.
's Avonds als het licht automatisch uit gaat om 23:00 uur verschijnt deze prachtvis en zwemt als een dolle door heel mijn aquarium.
Het zijn echte zenuwlijders als het gaat om zwemmen, want ze razen door de hele bak en blijven dan ook niet op de grond actief, maar zwemmen ook tot aan de waterlijn.
Eenmaal weer het licht aan, verschuilen zij zich tot het weer donker genoeg is geworden.
Ik heb een kunststof boomstronk in mijn aquarium liggen, in het midden, vlak voor het ronde glas.
Deze boomstronk ligt geheel vrij vlak voor de beplanting. Hij is zodanig geplaatst dat je er toch half in kan kijken, middels enige gaten en waardoor je deze Pimelodus pictus kunt zien zwemmen, want ondanks dat zij zich verschuilen, blijven het heel actieve vissen.
Ze zwemmen continu van links naar rechts in de beschermde boomstronk. Steeds zie je ze verschijnen als ze de open gedeeltes van de boomstronk passeren.
Wat erg gaaf is om te zien is als er gevoed wordt.
Uiteraard valt het voer ook op de bodem, vlak voor de openingen van de boomstronk. Ze komen dan als een gek uit de boomstronk zwemmen, woelen de grond om, waardoor het eten (vaak droogvoer) opdwarrelt en ze snel wat eten om weer in hun beschutte boomstam te verdwijnen. Een paar seconden later herhaalt zich hetzelfde ritueel.
Voor mensen die deze prachtige vis door het aquarium willen zien zwemmen is het helaas geen goede soort vis.
Maar als deze vis tevoorschijn komt is het één van mijn mooiste vissen uit mijn aquarium, al kan ik hem steeds maar kort aanschouwen.
Het is een sterke vis die alles eet en weinig verzorging nodig heeft. Omdat hij zich merendeel verschuilt kun je niet zeggen dat het een gezelschapsvis is, maar als hij in het donker in zijn element is en het hele aquarium rond zwemt, valt hij geen andere vissen aan en kan je dus wel weer spreken van een gezelschapsvis die geen gevaar voor andere vissen in het aquarium is.
Ik vind het een verademing voor mijn aquarium en hoop dat ze nog lang in mijn "bak" zullen vertoeven.
 
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik