Rasbora heteromorpha

Kegelvlekbarbeel

Artikel beschikbaar gesteld door :

Peter-Jan Taheij
De kegelvlekbarbeel is al tientallen jaren één van de meest populaire scholenvisjes. Dit heeft hij te danken aan een combinatie van factoren. Om te beginnen is het een aardig visje om in een schooltje door een bak te zien zwemmen; met zijn zalmroze lichaam en de opvallende blauw-zwarte kegelvormige vlek op de achterste helft van zijn lichaam. De tweede reden voor zijn populariteit is zijn grote aanpassingsvermogen en relatief lange leven. En daar komt nog bij dat de kegelvlekbarbeel in volwassen toestand slechts 4,5 cm meet wat hem een geschikte scholenvis maakt voor aquaria van 40 cm tot X m lengte. In de is hij in kleine en middelgrote stroompjes, rijstvelden en poelen op het Maleisisch schiereiland, in zuidoostelijk Thailand en op Sumatra terug te vinden.

In onze aquaria houdt de kegelvlekbarbeel van een dicht beplante bak met veel schuilmogelijkheden en drijfplanten om het invallende licht te temperen. De inrichting kan gedecoreerd worden met stukken kien- of wortelhout en stenen. Ook kan hij goed in een gezelschapsaquarium gehouden worden.
Om ten volle van de kleurenpracht van deze soort te kunnen genieten moet hij wel in een schooltje van minimaal 8 stuks gehouden worden, anders lopen we het risico dat hij zich schuw tussen de planten terugtrekt.
Naast het roze lichaam en de kegelvormige vlek vallen de oranje gekleurde vinnen op. Wanneer volwassen mannetjes elkaar staan te imponeren verschijnt zelfs een groene glans over het lichaam. Bij een pH van 6,0 tot 6,5 en een totale hardheid onder de 12 °DH gedijt de kegelvlekbarbeel het beste, maar ook een hogere pH verdraagt hij wel.

Voor de kweek is de watersamenstelling echter wel belangrijk, en deze is daarom ook niet zo eenvoudig. Zeer zacht water met een totale hardheid van ongeveer 2°DH en een lage zuurgraad; een pH van 5,3 tot 5,7; wordt ongeveer vier weken voor de kweek klaargemaakt door sterk over turf te filteren. De temperatuur wordt rond de 27°C ingesteld, dit is enkele graden warmer dan normaal, en tevens wordt voor wat invallend zonlicht gezorgd.
Het kweekstel bestaat uit een jong kuitrijp vrouwtje en een mannetje met een leeftijd van ongeveer twee jaar. Bij volwassen dieren zijn de geslachten redelijk eenvoudig te onderscheiden. Om te beginnen is het mannetje slanker, maar een eenvoudiger methode ligt in de vorm van de kegelvlek. Bij de mannetjes loopt de onderste punt van de kegel vlek spits uit en eindigt verder naar voren, bij de vrouwtjes is de vlek aan de voorzijde recht. Ook zijn bij de vrouwtjes de buikvinnen iets kleiner.
Voor de paring jaagt het mannetje achter het vrouwtje aan, later worden de eieren aan de onderzijde van de bladeren afgezet. Hierbij zwemmen de ouderdieren ondersteboven, wat uniek is voor barbeel- en zalmsoorten. Na het afzetten wordt het kweekkoppel .uit de bak gevangen, en wordt het aquarium met papier verduisterd. De jongen komen na 24 uur uit het ei en worden in de eerste weken met het fijnste stofvoer (eencelligen en raderdiertjes) opgekweekt. Naar mate de jongen groeien kan overgestapt worden op pekelkreeftjes, fijn droogvoer. De volwassen dieren zijn echte alleseters die droogvoer, diepvriesvoer en verschillende soorten levend voer zonder problemen eten.

Al met al is de kegelvlekbarbeel een mooi en gemakkelijk te houden scholenvisje, dat onder meer ideale omstandigheden een juweeltje in ons aquarium kan zijn.

Peter-Jan Taheij

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik