Rasbora maculata

Dwergrasbora

Artikel beschikbaar gesteld door :

Michiel van Wijhe
Familie: Cyprinidae
Onderfamilie: Rasborinae
Ned.naam: dwergrasbora
Herkomst: Zuidoost-Azid,Indische Archipel, Malakka en Sumatra

Deze dwergrasbora wordt maximaal 2,5 cm groot. Het lichaam is slank. Grondkleur is olijfgroen maar de rug is rood gekleurd. Heel opvallend is de relatief grote blauwe stip ter hoogte van de borst-vinnen en een kleinere stip boven de aarsvin. Alle vinnen zijn geelrood van kleur. De aars- en rugvin hebben een zwarte basis. Over het algemeen zijn de mannetjes wat intensiever van kleur en ook slanker. De vrouwtjes hebben een meer afgeronde buiklijn. Deze vissen lijken wat op Rasbora kalochroma en werden er vroeger zelfs mee verward.
De R. maculata is een scholenvis. In een aquarium van 60 cm lengte kunnen we gerust een 20-tal exemplaren houden. Hoe meer hoe liever. In een grote school komt hun gedrag beter tot uiting. Deze visjes bevolken de middelste en onderste waterregionen. Het zijn zeer vredelievende en beweeglijke visjes.

Aquarium inrichting
De bodem houden we wat donker. Dit bereiken we door het aquariumgrind wat basaltsplit te mengen. Zowel de kleur als het gedrag van de vissen komt hierdoor ten goede. In de vrije natuur leven deze vissen dicht langs de oever onder watertakken en overhangende planten. Bij het minste gevaar kunnen zij zich goed verstoppen. Door gebruik te maken van kienhout voor deze vissen natuurlijk geen grove stukken gebruiken maar wat fijnere takken die we uit de achter- en zijwand naar voren laten komen, kunnen we een oever nabootsen. Zet gerust daarbij een stukje kienhout wat naar de voorruit om zo de visjes te dwingen er achterlangs te zwemmen. Het voordeel van kienhout is dat het aquarium een natuurlijk effect krijgt. Tevens heeft het kienhout een aanzurende werking op het water wat gunstig is voor de visjes. De pH (zuurgraad) van het water in hun natuurlijke biotoop bedraagt 5.8 - 6.3.(licht zuur). De R. maculata heeft een groot verspreidingsgebied en wordt zowel in stilstaand als langzaam stromend water gevonden. Het verdient aanbeveling een filter te gebruiken met als substraat turf voor een verdere aanzuring. Een filter voorkomt tevens verschillende warmte zones in het aquarium. Als beplanting kiezen we Cryptocorynen zoals C. Beckettii en C. Wendti de Wit en andere breedbladigen. Denk erom niet te grote planten kiezen. Plaatselijk moeten we de bak dicht beplanten daar de mannetjes tijdens de balts de vrouwtjes hevig achterna zitten. Heel mooi is om mirophyllum langs het wateroppervlak te laten groeien. Ook mag het javavaren Microsorium pteropus en javamos Vesicularia dubyana niet ontbreken. Geprikt op achter - en zijwand geeft dit een zeer natuurlijk effect. De belichting moet niet al te fel zijn. Wanneer we de dwergrasbora zo'n milieu geven kunnen we al snel het gebalts van de mannnetjes zien. Bij een goede voeding met klein levend voer zoals Daphnia, Cyclops en pekelkreeftjes kunnen we getuige zijn van de paring. Maar daarvoor moeten we wel vroeg op. Het afzetten van de eitjes gebeurt namelijk in de vroege ochtend uren. De dwergrasbora's zijn niet erg produktief. Maximaal worden er maar 50 eitje afgezet. Door goed te voeren wordt eiervraat voorkomen. Na 24-36 uur komen de eitjes uit. Dit laatste is afhankelijk van de temperatuur. Dwergrasbora's houden van warmte. Een temperatuur van 27.C voldoet goed.
Rasbora maculata is zeer geschikt voor het kleine gezelschapsaqarium met andere kleine medebewoners. Maar in een speciaalaquarium komen deze dieren het fraaist tot hun recht.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik