Scatophagus argus

Argusvis

Artikel beschikbaar gesteld door :

 P. Bus A.V. De Pronkjuweel
Vindplaats : In de kustgebieden en kustwateren van Zuid-Oost Azië, Indonesië en Australië.
De Argusvis is een duidelijke brakwatervis, zodat zeezout moet worden toegevoegd. De Argusvis is een levendige scholenvis, die zeer vreedzaam is, maar als nadeel heeft dat hij alle planten eet. We zullen, als we deze vis gaan houden, een speciaalaquarium voor hem moeten inrichten met kienhout en platte stenen, welke eventueel rechtop of schuin geplaatst kunnen worden, zodat spleten ontstaan waarin ze zich zeer thuis kunnen voelen.
De jonge Argusvissen kunnen een bepaalde tijd in zoetwater leven, zodat er toch wel aquarianen zijn die deze vissen in hun aquarium hebben, omdat ze in die periode als algeneters een zéér goede dienst kunnen verrichten. Als de alg op is dan beginnen meestal de problemen, want dan gaan ze zich met de planten bemoeien, en om dit weer te voorkomen zou men sla kunnen gaan voeren.
Het Latijnse woord 'scatophagus' betekent 'vuileter' en daardoor werden de vissen ook meestal gevonden bij rioolafvoeren en andere sterk verontreinigde plaatsen. Het aquariumvoer voor de Argus kan bestaan uit; tubifex, watervlooien, muggelarven, kleine regenwormen, droogvoer en tenslotte een krop sla.
De lengte van de Argusvissen is tot 30 cm., dus een zeer grote vis, welke dan ook geen kleinere bak moet hebben dan 80 cm. voor een paartje.
Kenmerk van de Argusvis is dat hij twee rugvinnen heeft. Het geslachtsonderscheid is niet vast te stellen. Een succesvolle nakweek is niet bekend, maar men heeft wel eierafzet gehad door het kweekstel in zeewater te plaatsen en dit had tot gevolg dat er in een rotsspleet eieren werden afgezet. Dus als er in onze vereniging pioniers zijn die naam willen maken, dan is dit een zeer goede gelegenheid. Voor de mensen die denken dat er verschillende soorten Argusvissen zijn nog dit: De zogenaamde Scatophagus rubrifons is niets meer dan een kleurvariatie, die aan dezelfde eisen voldoet.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik