Serrasalmus nattereri

De rode Piranha

Artikel beschikbaar gesteld door :

 Eric Lievens Aquarianen Gent
De familie van de Serrasalmidae heeft als voornaamste kenmerken: een grote mond die, vooral bij deze rode piranha, bezet is met heel scherpe zaagvormige tanden, een vetvin tussen de rug- en staartvin (dit is bij de meeste zalmsoorten het geval, uitzonderingen niet te na gesproken) en een hoogopstaand lichaam.
De vis waar wij het nu gaan over hebben, is de zelfs voor leken alombekende rode piranha : de Serrasalmus nattereri. Mede door toedoen van de media en vooral de film wordt deze vissoort voorgesteld als een soort "jaws" die via dezelfde kanalen ook in een kwalijk daglicht staat. Hoeveel beelden heeft men reeds gezien van massale scholen piranha's die mens of dier aanvallen en in geen tijd verscheuren ?
Het geheel wordt sterk overdreven en is gebaseerd op sensatielust. Ik ga nu ook niet beweren dat het vredelievende vissen zijn die men in zijn hand kan koesteren. Het is slechts als ze niet meer kunnen vluchten voor predatoren of gestresseerd geraken, dat hun agressiviteit toeneemt en zij hun naam gaan waar maken. Om hun normaal gedragspatroon binnen een aquariumgemeenschap eens in een juist daglicht te plaatsen kan ik u het volgend verhaal vertellen :

Iemand bood een aquarium aan met de afmetingen die ik vooropstelde. Daarna maakte ik een afspraak met deze persoon om het aquarium eens van nabij te bekijken. Wat bleek ? Het aquarium van 120 x 40 x 50 was bevolkt met een zestal stevig uit de kluiten gewassen Serrasalmus nattereri's, deze zwommen samen, ja ik schrijf het goed, met een honderdtal min of meer volwassen kardinaaltetra's. Als beginnend aquariumliefhebber vroeg ik mij uiteraard af of dit wel kon, en of dit aquarium voldoende ruimte bood voor een dergelijke vispopulatie. Nu na zoveel jaren door de aquaristiek bezeten (en nog altijd niet volleerd), ben ik ervan overtuigd dat een veel ruimer aquarium zeker geen overbodige luxe zou zijn. Maar, zowel deze rode piranha's als de kardinalen waren in topconditie. Er ontbrak hen geen vinnetje en de eigenaar zag nooit een tetraatje verdwijnen tussen de kaken van deze rovers.
Ik moet hierbij vertellen dat het schooltje piranha's schitterde in kleuren en vormen. Op hun flanken vertoonden ze talloze puntjes die bij indirect zonlicht oplichtten als echte diamantjes, dit in contrast met hun rode keelzijde maakt van hen schitterende vissen. Hun vinnenstelsel was nog volledig intact en toont aan dat deze vissen zwemmen in stromende wateren. Als het erop aankwam om het aquarium leeg te maken was ik toch niet zo happig om hieraan mee te helpen : kent u die mop van de schrijnwerker die vier pinten vroeg en drie vingers omhoogstak ?
Toen ik echter zag dat de vissen zich rustig hielden bij het uitnemen van allerhande decoratiemateriaal, besloot ik ook een handje toe te steken. Het aquarium was heel mooi ingericht : via rechtopstaande stukken kurk die gekleefd waren op een glasplaat waren terrassen aangelegd, stukken kienhoutwortels lagen verspreid over de bodem.

De Serrasalmus nattereri komt voor in Amazonië met zijn Rio Negro en haar bijrivieren. Het water is er zwak zuur bij een relatieve lage hardheid. Het is een uitgesproken scholenvis die met een minimum van een zestal exemplaren moet samengehouden worden in een ruim aquarium. De rode piranha kan een lengte bereiken van 30 cm en is een goede zwemmer, mede door zijn uitzonderlijk karakter, hoort hij eigenlijk thuis in een speciaal aquarium. Houden wij deze vissen in optimale omstandigheden, dan blijven zij rustig en kan men genieten van hun imponerend uiterlijk. Voelen ze zich niet in hun nopjes, dan komt hun bijtgedrag naar boven en houden wij onze handen liefst boven water. Ook moeten wij zorgen voor een evenwichtige voeding dat kan bestaan uit stukjes vlees of visfilet. Opgelet!!!
Geef hen slechts wat ze aankunnen. Voedselresten en vooral vleesrestanten ontbinden vlug en gaan snel uw watersamenstelling in de negatieve zin beïnvloeden : denken wij maar aan onze gevreesde ammoniakvergiftiging.
Eigenlijk behoort de familie van de Serrasalmudae tot een ondersoort van de Characidae, waarbij de meeste soorten geen vleeseters maar vegetariërs zijn (zij worden ook wel eens "valse" piranha's" genoemd). De rode piranha echter houdt niet van vlokken- of groenvoer.
Het mannetje is van zijn vrouwtje gemakkelijk te onderscheiden door zijn rode keelzijde en zijn goudkleurige flanken, terwijl het vrouwtje eerder geel getint is.

De watersamenstelling van het aquariumwater houden wij zoals het past in elk Zuid-Amerikaans milieu bij lichtzuur en een middelmatige tot lage hardheid. De temperatuur mag wel hoger liggen dan bij de meeste andere tropische vissoorten. (27 à 28°C) Vermits planten eigenlijk toch niet horen in dit speciaal aquarium, kan men deze temperaturen aanhouden.

Opmerking in verband met de naamgeving:
Volgens het Hobbytijdschrift 'Aquarium-Live' van augustus/september 1998; zou de geslachtsnaam zijn gewijzigd in Pygocentrus.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik