Tateurndina ocellicauda

Artikel beschikbaar gesteld door :

David Trimbach


Kweken met Tateurndina ocellicauda (Pauwoog grondel)
 

De pauwoog grondel is een leuke, rustige, maar vooral er kleurrijke vis. Als je hem regelmatig wil zien moet je hem ook in een rustig aquarium zetten. Ik houd ze als koppel, maar je kunt ook meerdere vrouwtjes bij een mannetje zetten, of zelfs meerdere mannetjes en vrouwtjes bij elkaar, mits er voldoende schuilplaatsen en broedplaatsen zijn. Ze broeden in holen, hoe krapper, hoe beter. Dus PVC buizen kunnen gebruikt worden, maar ik vind dat niet mooi in mijn aquaria, ik gebruik kleine aardewerk bloempotjes, die ik halveer en een stukje in de bodem duw.

Om deze vissen aan het kweken te krijgen is niet zoveel nodig. Een weekje voeren met net uitgekomen artemia is voldoende als er paartjes gevormd worden. Sterker nog, het koppel dat bij mij rondzwemt, heeft wekelijks een nieuw nest, omdat ik dit aquarium dagelijks van verse artemia voorzie, voor de jonge visjes. Het mannetje bewaakt en verzorgd de eitjes, wanneer deze in het broedhol zijn afgezet. Dus als je het mannetje een tijdje niet ziet, dan kun je ervan uit gaan dat je ergens eitjes hebt. Volgens anderen bewaakt het mannetje de eitjes ook van het vrouwtje, dat ze eigenlijk wil roven, maar ik heb gezien hoe het vrouwtje de verzorging overnam, zodat het mannetje even uit het broedhol kon komen. Ik heb alleen gezien dat ze de eitjes bewappert, en niet dat ze ze opat, dus ik weet niet wat er waar is van het eierroven.

De visjes komen na een dag of 4 uit hun eitjes en zwemmen meteen rond in het aquarium. Ze kunnen dan meteen net uitgekomen artemia eten, maar ik voer de eerste dagen ook altijd bij met liquifry. Zoals altijd bij kweken is goed voeren (met artemia) en regelmatig water verversen een must. Als je dit goed doet zullen ze hard groeien. Na ruim een maand kun je het geslachtsonderscheid al zien. De mannetjes krijgen veel rondere koppen dan de vrouwtjes, die krijgen puntige koppen. Na ongeveer 6 maanden zijn de vissen geslachtsrijp en kan de cyclus zich herhalen.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik