Trichopsis pumila

Dwerg Knorgoerami

Artikel beschikbaar gesteld door :


Rosetta Jansen
 

Trichopsis pumila


Al een tijdje houd ik dit leuke visje. Het is begonnen in een 30 Cm bakje.  Op zich ging dit wel want ik had er maar 3 in zitten.  Toch vond ik dat ze meer ruimte nodig hadden en deed ik ze in mijn 60 cm bak.  Pas hier kreeg ik het leuke gedrag van dit visje goed te zien, evenals de prachtige kleuren.
Het is werkelijk een schitterend gezicht hoe de visjes met elkaar paaien.  Zij zetten de vinnen wijd uit en draaien rondjes om elkaar heen.  De vinnen krijgen daarbij een soort van paarsrode gloed over zich.  Ook het geluid is erg leuk om naar te luisteren.
Helaas heb ik nog geen nest meegemaakt.  Maar gebaltst wordt er genoeg.  Vooral als de bak wat donker is vanwege begroeiing of als de lichten uit zijn, hoor je ze regelmatig met elkaar paaien.

Verder zijn het langzame eters.  Ze bekijken alles wat aan het oppervlak drijft even, voordat ze het opeten.  Zowel droogvoer als levend voer wordt geaccepteerd.
Onderling zie ik geen enkele agressie, maar ik moet erbij vertellen dat ik nog altijd niet eruit ben of ik nou mannen of vrouwtjes heb.  Dat is namelijk bijzonder lastig bij deze visjes.

Geslachtsbepaling.
Je zou het aan de vorm van de vinnen moeten kunnen zien. Puntige vinnen bij mannen, afgerond bij vrouwen. In praktijk kunnen de visjes de vinnen zelf in een vorm brengen, waardoor het soms een puntige vorm lijkt.
Ik heb zelf het idee dat ik 2 man, 2 vrouw heb.  De mannen lijken iets feller van gedrag maar ook van kleur. Vooral als zij onderling aan het bakkeleien zijn, lijken hun kleuren feller te worden.  Soms zijn het net diamantjes die door de bak heen schieten.

Tegen medebewoners zijn deze visjes erg vriendelijk. Ik heb ze nog nooit agressief of vervelend zien doen.  Ook tijdens voedertijd niet.  De dwergknorgoerami wacht gewoon netjes zijn beurt af.  Soms lijkt hij zelfs ietwat te beleefd...
Ik heb wat stroming in de bak vanwege een medebewoner die dit op prijs stelt. Ik ben mij ervan bewust dat de Trichopsis dit niet wenst.  Zij gaan echter erg creatief met de stroming om. Ze ontwijken het en zoeken zelf plekjes op waar de stroming minder is.  Ik heb niet het idee dat zij enige hinder van de stroming ondervinden.  Natuurlijk moet men wel in de gaten houden dat de stroming niet veel te sterk wordt.

Als u dit visje aanschaft, zult u er erg veel plezier aan beleven. In de winkel lijkt het visje een vrij kleurloos, klein visje te zijn. Niet heel interessant.....
Maar als ze zich eenmaal goed thuis voelen in de bak, dan zullen ze echt tot hun recht komen qua kleuren en gedrag.
Geef het even de tijd om aan uw bak te wennen, deze tijd hebben zij nodig.  Zij zullen uitgroeien tot een prachtig, kleurrijk visje met interessant gedrag.

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik