Trichopsis vittata

Knorgoerami

Artikel beschikbaar gesteld door :


Bron :

Twyla Lindstrom-Peters,
uit "Fins & Friends", Regina Aquarium Society, Canada
AQUARTICLESēCOM
 

Trichopsis vittata


Deze interessante kleine vis komt voor in de jungle-riviertjes van Zuid Vietnam, Thailand, MaleisiŽ en IndonesiŽ. Zijn maximale lengte is 6,5 centimeter. De vis is bruin met een donkere rug. Hij heft dikwijls twee donkere horizontale lijnen van het oog tot de basis van zijn staart. De vinnen zijn helder roodachtig. De ogen zijn groot en aan de buitenkant dieprood en blauwgroen in het midden. Hij is sterk en vreedzaam en geschikt voor zowel grote als kleine aquaria. Ze kunnen worden gevoerd met droogvoer en klein levend voer. Ze beschadigen de planten niet. Ze kunnen worden gehouden bij een temperatuur tussen de 21 en 29 graden Celcius en ze zijn te kweken bij een temperatuur van 29 tot 29 graden en een Ph van 6,6 tot 7,0.
Deze soort valt vooral op (zoals ook al blijkt uit zijn naam) door het hoorbare knorren of krakende geluiden die hij maakt tijdens de voorbereidingen voor de kweek.
Ik kwam er achter dat je ze het beste kan houden in een speciaal-aquarium of in een klein gezelschapsaquarium. Mijn aquarium is 25 liter (75 l x 15 b x 20 h). Ik houd de waterhoogte onder de vier centimeter en verder is er ook nog vier centimeter grind op de bodem. Een dichte beplanting en natuurlijk licht worden zeer op prijs gesteld. Mijn aquarium staat op het oosten en krijgt alleen maar daglicht. Een filter is niet noodzakelijk en ze schijnen een voorkeur te hebben voor weinig of geen waterbeweging. Om te gaan broeden willen mijn vissen allebei een apart gedeelte van het aquarium, dicht gevuld met javamos en/of draadalgen en wat drijfplanten in de vorm van waternavel, mosselplantjes en eikebladvaren. De man bouwt (of niet) een klein, onbeduidend schuimnest, dikwijls onder wat drijfplanten. Dit mannetje duldt dan geen enkele andere man meer in de buurt en dreigt met zijn vinnen en vecht met alle andere mannetjes in zijn territorium. Hij ontwikkeld een blauwachtige zweem in de vinnen en in het bijzonder de vinstralen. Hij toont zich onstuimig aan het vrouwtje van zijn keuze om haar te verleiden om naar zijn nest te komen. Hij wikkelt zich om haar heen (net zoals bij veel Bettaís) zodat de eieren worden uitgestoten om te bevruchten. De eieren hadden een hoog drijfvermogen en leken op kleine ondoorzichtige witte pareltjes. Mijn vissen zetten gewoonlijk ongeveer 50 eieren af.

Vertaling : Jan Bukkems

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik