Xiphophorus milleri

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Kees de Jong


Xiphophorus milleri
(ROSEN, 1960)

Synoniemen:
Geen

Nederlandse naam:
Catemaco platy

Beschrijving:
D.E. ROSEN (1960): Middle-American Poeciliid Fishes of the genus Xiphophorus. Bulletin of the Florida State Museum (4): 58-243

Naamgeving:
Xiphophorus = zwaarddrager. Uit het Grieks en dit verwijst naar het gonopodium bij de mannetjes.
Milleri = genoemd naar de bekende Amerikaans ichtyoloog R.R. MILLER die veel onderzoek gedaan heeft naar de systematiek van de levendbarende tandkarpers.

Verspreiding:
Deze soort komt alleen voor in het Catemaco meer in de Mexicaanse staat Veracruz. Hier wordt de soort met name gevonden in de stroompjes die uitmonden in het meer. Andere soorten levendbarende tandkarpers die ook in dit meer voorkomen zijn: Poecilia catemaconis, Poeciliopsis catemaco, Xiphophorus kallmani en Pseudoxiphophorus bimaculatus.

Uiterlijk:
Het is een slank gebouwd visje met een eenvoudige tekening. De grondkleur is geelbruin en over het lichaam lopen bij sommige exemplaren één of meerdere zwarte strepen. Deze strepen zijn opgebouwd uit kleine stippen.. De tekening in de staartwortel kan per individu erg verschillen. Sommige exemplaren hebben geen enkele tekening, terwijl anderen een zwarte stip of punt op deze plek hebben. In sommige gevallen is de tekening een zwarte halve maan. Deze verschillende tekeningen op het lichaam komen in alle denkbare combinaties bij beide geslachten voor. De vrouwtjes hebben een drachtigheidsvlek en sommige mannetjes hebben een pseudo drachtigheidsvlek. Op een aantal plaatsen in het Catemaco meer komen kleine zwarte mannetjes van het Catemaco platy voor. Het kenmerk zwart lig samen met het kenmerk voor het snel geslachtsrijp worden op het Y-chromosoom. Na het geslachtsrijp worden, stopt de groeit bij de mannetjes.

Grootte:
De vrouwtjes kunnen tot ongeveer 5 cm lang worden en de normale mannetjes een centimeter kleiner. De lengte van de zwarte mannetjes blijft steken op ongeveer 2,5 cm.

Verzorging en kweek:
Deze soort stelt geen bijzonder eisen en het houden en kweken is normaal gesproken geen probleem. Alle soorten voer worden gegeten en een temperatuur van rond de 22°C is voldoende. De levendige mannetjes zwemmen tijdens de balts voor de vrouwtjes heen en weer. Deze soort is uitermate vredelievend, ook ten opzichte van elkaar en ze kunnen dan ook prima in een gezelschapsaquarium worden gehouden.

De drachtige vrouwtjes zijn goed te herkennen aan hun ronde buik en de zwarte drachtigheidsvlek. De grotere vissen zullen bij voldoende voer nauwelijks jacht maken op hun eigen jongen en dus er blijft altijd een groot aantal over. De jongen houden zich, net als die van andere soorten uit het genus Xiphophorus, in de buurt van de bodem op. Enige beplanting op deze hoogte biedt de jongen dan ook een extra overlevingskans. De jongen zijn na ongeveer drie maanden geslachtsrijp. Een volledig uitgegroeid vrouwtje kan ongeveer 30 jongen krijgen en het is dus mogelijk om snel een grote groep van deze vissen te kweken. Mijn ervaring is wel dat met name de vrouwtjes niet erg oud worden. Hoewel de Mergus AquarienAtlas (deel 2 , 1987) melding maakt van een leeftijd van 2 tot 3 jaar, werden het Catemaco platy bij mij niet veel ouder dan 10 maanden. Na een maand of acht verliezen de vrouwtjes hun kenmerkende drachtigheidsvlek en zwemmen zonder nakomelingen te krijgen nog enige tijd door het aquarium. Een reden hiervoor kan ik niet aangeven.

Oorspronkelijk werd de vorm met de grote mannetjes ook vaak gehouden, maar de laatste jaren zijn het voornamelijk de stammen met de kleine zwarte mannetjes die je ziet. Eigenlijk wel jammer, want ook de grotere vorm met zijn slanke lichaamsbouw en eenvoudige tekening is interessant.

Opmerkingen:
Grote donkere mannetjes kunnen ontstaan door crossing-over. De kans op crossing-over is ongeveer 1 op duizend. Het gevolg kan echter ook zijn dat er dan vrouwtjes met een bijna zwart gekleurd lichaam ontstaan. Zaken als crossing-over geven aan dat er van alles kan gebeuren met de genetische kenmerken van een groep vissen, die in het aquarium gehouden wordt. Bepaalde kenmerken ontstaan volgens S. Kazianis niet alleen bij hybriden van twee soorten. Het kruisen van twee vissen van dezelfde soort van verschillende locaties kan ook al leiden tot met onverwachte genetische eigenschappen. Al deze zaken zorgen er voor dat de genetica van de vissen uit het genus Xiphophorus zeker niet eenvoudig is. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord en het langere tijd houden van een soort in het aquarium, waarbij natuurlijk altijd sprake is van selectie, kan tot interessante resultaten leiden.

Literatuur:
R. FISCHER (1995): Three wild platys. Livebearers (139): 15-139
K. DE JONG (1997): Een eenvoudig visje: het Catemaco platy, Xiphophorus milleri ROSEN, 1960. Poecilia Nieuws (6): 107-114
K. DE JONG (1998): Xiphophorus milleri ROSEN, 1960 de Catemaco platy. Aquariumwereld (10): 236-240
K. D. KALLMAN (1989): Genetic Control of Size at Maturity in Xiphophorus. Ecology & Evolution of Livebearing Fishes (Poeciliidae): 163-184
D. LAMBERT: Xiphophorus milleri ROSEN, 1960. Viviparous (34): 0-
D. LAMBERT (1990): Mexico - the livebearer trail part 1. Aquarist & Pondkeeper (March): 62-
A.C. RADDA (1982): Synopsis der Gattung Xiphophorus HECKEL. DGLZ-Rundschau (2): 25-30
D.E. ROSEN (1960): Middle-American Poeciliid Fishes of the genus Xiphophorus. Bulletin of the Florida State Museum (4): 58-243
R. SERVA & G. TASH (1998): Lake Catemaco swordtail - Xiphophorus milleri. Livebearers (153): 9-11
H. STALLKNECHT (1970): Xiphophorus milleri ROSEN 1960, Millers Schwerttäger. Aquarien Terrarien (10): 0-0
S. THAMM (1991): Eine interessante "Graue Maus" oder die Pflege und Zucht des Catemaco-Platy. TI (106): 18-19
L. WISCHNATH (1982): Naar Mexico, het land van de levendbarenden. TI'H (29): 39-41
L. WISCHNATH (1982): Wildvormen van platy's. TI'H (30): 6-9
L. WISCHNATH (1983): Gele en rode wildvormen van het geslacht Xiphophorus. Het Aquarium (9): 220-223
L. WISCHNATH (1996): Wildvormen van het geslacht Xiphophorus deel 3 - platy's. Het Aquarium (1): 7-9

Tekst: Kees de Jong
         

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik