Xiphophorus multilineatus

 

Artikel beschikbaar gesteld door :

Leo van der Meer

Xiphophorus multilineatus Rauchenberger, Kalman & Morizot 1990.

Synoniem : Xiphophorus multilineatus Rauchenberger, Kallman & Morizot 1990.

Nederlandse naam : Xiphophorus multilineatus

Beschrijving : Mary Rauchenberger, Klaus Kallman & Donald c Morizot (1990).  Monophyly and geography of the Rio Panuco basic swordtails ( genus Xiphophorus) With description of four new species `Am.Mus.Novit no 2975:41pp.

Naamgeving : Xiphophorus = zwaardrager.  Uit het Grieks en dit verwijst naar het gonopodium bij het mannetje.
Multilineatus = Naar de vele dwars strepen op het lichaam van het mannetje.

Verspreiding:
Mexico : Rio Choy systeem, Rio Panuco drainage, San Louis Potosi State.

Grootte : Mannen 25 mm-40 mm.
De mannen hebben twee verschillende groottes nl  alpha mannen en  kleine of minder dominante mannen,  vandaar de twee verschillende types.
Vrouwen 40 mm.
 


Verzorging:
Dit is een van de allermoeilijkste te kweken Xiphophorus soorten.  De reden dat dit zo is dat deze Xiphophorus soort erg stress gevoelig is.  Hij kan erg slecht tegen water verversen, let op de temperatuur.  Hij kan het best gehouden worden in een speciaalaquarium, hij is anders gauw de ondergeschikte van de andere soorten en kruipt dan tussen de planten en laat zich hierdoor gauw uithongeren. Hij kan zeer slecht tegen de zeer hoge temperaturen die in ons land soms voor komen. 's Zomers is deze Xiphophorus soort beter buiten te houden of te kweken.
Na verschillende keren deze Xiphophorus soort in mijn aquariums gehad te hebben en door middel van verschillende ervaringen met mede kwekers van gedachten gewisseld te hebben is mij gebleken dat je deze Xiphophorus het beste kan houden in een speciaal aquarium dat hier voor is in gericht.  De reden hiervan is vooral dat hij zich door andere soorten laat onderdrukken.

Mijn stam bestaat tegenwoordig uit 2 mannen en 4 vrouwen die via Kees de Jong van Mr Macalster uit Engeland naar Nederland in mijn speciaal ingericht aquarium terecht gekomen is.  Het is een Xiphophorus soort die mijn collectie zeker verbeterd en kleuriger gemaakt heeft.  Nu nog proberen dit visje zich te laten voortplanten.  Dit is mij echter in het verleden wel gelukt maar door de hitte die ons land afgelopen zomer heeft gehad is mijn stam verdwenen.  Gelukkig doe ik erg veel samen met Johan Ezeman aan het uitwisselen van vissen en ervaring over deze Xiphophorus soort.  Hij durfde ze afgelopen zomer wel buiten te houden ik was te zuinig op mijn visjes en durfde dit echter niet.  Bij Johan Ezeman is alles blijven leven en bij mij was alles verdwenen door de hitte van afgelopen Juni.  Bij Johan zwemmen inmiddels weer vele jongen en groeien lekker en voor je het weet zit zijn aquarium vol.  Dit geeft natuurlijk mij weer hoop en ga in de toekomst hier zeker betere resultaten mee bereiken met deze mooie Xiphophorus soort.  Zo ziet u maar hoe belangrijk het soms kan zijn om met meerdere kwekers van gedachten te wisselen van zo'n zeldzaam visje.

De afmetingen van mijn speciaalaquarium zijn 60 cm bij 40 cm bij 30 cm.  Dit aquarium is zeer goed voorzien van vele verschillende planten waar de visjes zich gemakkelijk terug kunnen trekken.  In het aquarium zit een Eheim binnen filter en wordt voorzien van zuurstof via lucht belletjes.  Als verlichting zitten in het aquarium tl buizen van Philips warm wit ( kleur 29) 15 watt.  De bodem is voorzien van rivierzand dat bij iedere bouwmarkt te koop is. Als medebewoners verschillende kleuren appelslakken en twee ancistrussen.

Voedsel : Levende of diepvries Artemia, cyclops, watervlooien, rode, witte of zwarte muggenlarven. Als droogvoer gebruik ik een zeer hoogwaardig droogvoer dat voorzien is van veel eiwitten, mineralen en verschillende vitamines.  De jongen geef ik gedroogde Artemia of levende artemia-naupliŽn  verkrijgbaar in iedere goede aquarium zaak.  Verder geef ik ze algentabletten waarin 10% spirulina is verwerkt.

Kweek : Bij een goede verzorging geeft het vrouwtje iedere maand tussen de 10 a 20 jongen.  Deze jongen groeien in 4 maanden uit tot volwassen vissen.  Na 1 jaar zijn de vissen pas uitgegroeid tot zeer mooie Xiphophorussen en gaan dan over tot het voortplanten van deze zeer mooie soort.
 

Literatuur : Derek en Pat Lambert : Platies and Swordtails.
 

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik