Macropodus opercularis

Paradijsvis

Artikel beschikbaar gesteld door :

M. Rossen Klik hier voor artikel 2
In mijn gezelschapsbak had ik al sinds 1.5 jaar een paradijsvisvrouwtje. De laatste tijd vond ik haar wel erg dik, maar waarom ze nu zo dik was, daar had ik niet over nagedacht, totdat ik van een clublid hoorde, dat ze met kuit zat en dat dat wel eens zou kunnen verkalken ,waaraan het vrouwtje dan zou kunnen sterven.
Nu had ik toch net een klein bakje van 60x303x30 gekocht, dus dacht ik : " Nu ontbreekt alleen de man nog ".
Ik had bij Jan van Loon een mooie man gezien, die ik besloot te kopen.
Als "kweekwater" nam ik water uit mijn discussenbak omdat dat iets zuurder is. Verwarming deed ik er niet in omdat ik dacht dat deze vissen goed bij kamertemperatuur konden gedijen.

Het mannetje deed het behoorlijk goed en begon gelijk de eerste dag al een schuimnest te bouwen, ik zag wel dat hij een oogje op het dikke vrouwtje had. Hij wilde wel paren maar het vrouwtje werkte niet mee.
Na acht dagen was ik het zat en zette ze alletwee terug in de gezelschapsbak. Het mannetje begon weer vlijtig een schuimnest te bouwen, de dag daarop paarden de paradijsvissen, het had dus duidelijk aan de temperatuur gelegen, dat het vrouwtje eerst niet mee wilde werken.
's Avonds belde ik een klublid op en van wie ik wist dat hij een boek over labyrinthvissen had, om te weten te komen hoelang het zou duren voordat de eitjes uit zouden komen. Hij zei dat ze na +/- 18 a 20 uur zouden uitkomen maar dat was afhankelijk van de soort. Ze kwamen echter pas na +/- 36 a 40 uur uit .Ik weet dit niet precies omdat ze 's nachts uitgekomen zijn.

De helft van het nest had ik in een bakje in het aquarium gehangen en de andere helft laten liggen. Het waren ongeveer 250 a 300 eitjes. Ze zijn vrijwel allemaal uitgekomen. de larfjes waren grijs/zwart en aten aan hun dooierzak. Na 5 dagen zwommen ze rond. Inmiddels zijn ze drie weken oud en ze groeien goed. Ik voer ze pekelkreeftjes. tussen mijn vingers gewreven mosselvlees en fijngemaakt droogvoer. Als ik ze groot krijg zal ik er een paar in de ziekenhuisbak doen.

Tenslotte nog een goede tip om pekelkreeftjes snel uit te laten komen:
Neem een puddingschaaltje en doe hier water in van ongeveer de temperatuur van het aquariumwater. Doe er een afgestreken eetlepel zout bij en goed roeren tot het zout
is opgelost. en doe er dan de eitjes in maar roer niet meer!! Laat de eitjes gewoon drijven!!
Zet nu het schaaltje onder de lichtkap van het aquarium, daar is het vrij warm. Ze komen nu sneller uit dan op andere manieren!! Probeer maar!!

Marco Rossen

© Copy-right en voorwaarden voor gebruik