Aphyosemion thysi
(Radda & Huber, 1978)
Verklaring van de tekens
Familie : Nothobranchiidae
Herkomst : Congo
Lengte vd vis : 4 cm
Min.lengte aquarium : 50 cm
Vreedzame, enigszins schuwe vis die het beste in een speciaalaquarium kan worden gehouden.  Ook is gezelschap mogelijk van andere kleine vissen zoals lichtoogjes of zalmpjes.  Het aquarium moet dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan.  Een donkere bodem uit turfmolm   en gedempte verlichting doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Een regelmatige waterverversing wordt zeer op prijs gesteld.  Aangezien de dieren zeer goede springers zijn is een goed sluitende afdekruit geen overbodige luxe.  Ze mogen absoluut niet bij te hoge temperaturen worden gehouden.  Dit gaat ten koste van de levensduur.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.  De dieren zijn echter ook over te wennen op diepvries- en droogvoer.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  De eieren worden voortdurend tussen fijnbladerige planten zoals javamos afgezet en bevrucht.  Ook worden eieren in de bodem afgezet.  Jongen kunnen samen met de ouders in het aquarium worden gehouden.  Een hogere productiviteit bereikt men als men de turf met de eieren verwijdert.  De turf kan gedurende 3 weken zonder water in een plastic zak worden bewaard.  Zodra men koel water van 16 graden opgiet komen de jongen uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Werner Eigelshofen

IUCN Red List Status : Kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik