Betta akarensis
(Regan, 1910)
Verklaring van de tekens
Familie : Osphronemidae
Herkomst : Borneo
Lengte vd vis : 14 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Als het aquarium groot genoeg is en voldoende schuilplaatsen door middel van een dichte beplanting heeft, is deze soort tamelijk vredelievend en kan goed moet andere kleinere soorten samen gehouden worden. Onderlinge kleinere uitingen van agressie tijden het voeren of in de paartijd beperken zich over het algemeen tot wat beschadigingen aan de vinnen die vrij snel genezen.  Ze stellen geen grote eisen aan de waterkwaliteit.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  Zacht en zuur water is noodzakelijk.  Ervaringen van kwekers geven aan dat bepaalde weersomstandigheden zoals een lagedrukgebied bevorderlijk zijn om de dieren aan te zetten tot voortplanting.  Een zestigtal eieren worden na afzetten en bevruchten door het mannetje in de bek genomen.  Het is aan te raden om na de paring het vrouwtje te verwijderen aangezien het mannetje na enige dagen de eieren op zal eten en met een nieuwe paring zal beginnen.  Na 10 tot 11 dagen verlaten de jongen de bek van de vader.  Ondanks het feit dat de jongen meestal wel met rust worden gelaten is het toch beter om nu ook de vader te verwijderen.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en groeien vrij snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Pernille Impey

Synoniem : Betta climacura
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik