Trichogaster fasciata
(Bloch & Schneider, 1801)
Verklaring van de tekens

Familie : Osphronemidae
Herkomst : India, Birma
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Nederlandse naam : Gestreepte goerami
Buiten de paartijd is dit een zeer vreedzame vis die uitstekend geschikt is voor het gezelschapsaquarium.  Het aquarium moet aan de randen en de achtergrond dicht worden beplant, terwijl in het midden veel vrije zwemruimte moet worden open gelaten.  Een donkere bodem en drijfplanten worden zeer op prijs gesteld.  Tijdens de paartijd wordt een territorium ingericht.

Het is een alleseter.  Er moet dus voor voldoende variatie worden gezorgd.  Ook plantaardig voedsel mag niet ontbreken.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is vrij eenvoudig.  Bij een waterstand tot 20 cm, zeer zacht en enigszins zuur water wordt bij een temperatuur van 28 graden een groot schuimnest gebouwd.  Tot 600 eieren worden in dat schuimnest afgezet en bevrucht.  Na het afzetten van de eieren moet het vrouwtje worden verwijderd.  Het mannetje bewaakt het legsel dat na 24 uur uit komt.  Na het vrij zwemmen moet ook het mannetje verwijderd worden.  De jongen kunnen de eerste week worden groot gebracht met fijn infuus en daarna met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Zhou Hang

Synoniemen : Trichogaster fasciatus, Colisa fasciata, Colisa fasciatus, Polyacanthus fasciatus, Colisha fasciatus, Trichopodus colisa, Trichopodus bejeus, Trichopodus cotra, Colisa vulgaris, Colisa ponticeriana
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik