Epiplatys esekanus
(Scheel, 1968)
Verklaring van de tekens

Familie : Nothobranchiidae
Herkomst : Cameroun
Lengte vd vis : 7 cm
Min.lengte aquarium : 70 cm
Vreedzame, enigszins schuwe soort die goed met andere vreedzame vissen kan worden samen gehouden. Alleen ten opzichte van andere Epiplatyssoorten zijn ze tamelijk agressief.   Het aquarium moet dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan.  Een donkere bodem en gedempte verlichting door middel van drijfplanten worden zeer op prijs gesteld.  De soort is tamelijk gevoelig voor verontreiniging.  Een regelmatige waterverversing is dan ook noodzakelijk.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.  Vooral kleine vliegjes worden graag van het wateroppervlak genomen.

De kweek is niet zo eenvoudig.  De eieren worden in een afzetmop afgezet en bevrucht.  De eieren moeten regelmatig worden "uitgelezen" en onder gebracht in een broedschaal met een schimmelwerend middel.  Na ongeveer 14 dagen komen de eieren uit.  De jongen moeten de eerste dagen worden gevoerd met fijn infuus en later met Artemia-naupliŽn.  De jongen zijn zeer gevoelig voor verontreiniging en groeien langzaam.

Foto beschikbaar gesteld door :

Heinz Ott

Synoniem : Aplocheilus esekanus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik