Hemirhamphodon pogonognatus
(Bleeker, 1853)
Verklaring van de tekens
Familie : Zenarchopteridae
Herkomst : Thailand, MaleisiŽ, Sumatra, Borneo
Lengte vd vis : 6 cm
Min.lengte aquarium : 70 cm
Levendige scholenvis die zich voor het grootste gedeelte aan het wateroppervlak ophoudt.  Mannetjes zijn onder elkaar zeer onverdraagzaam.  Het is dus verstandig om een mannetje te houden tezamen met meerdere vrouwtjes.  Een rand- en achtergrondbeplanting in combinatie met veel vrije zwemruimte wordt op prijs gesteld.  Wat drijfplanten om het licht enigszins te dempen doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Een sterk filter moet voor een goede stroming in het water zorgen.  Aangezien het goede springers zijn is een dekruit onmisbaar.  Hoewel ze ook in brakwater voorkomen is het toevoegen van zout niet noodzakelijk.

Als voer moet levend voer worden gegeven in de vorm van vliegen en muggenlarven.  Droogvoer wordt ook graag gegeten.

De kweek is niet moeilijk.  Halfsnavelbekken zijn levendbarend.  Na bevruchting door het mannetje werpt het vrouwtje gedurende 2-3 weken dagelijks 1-5 jongen.  Hoewel de ouders de jongen over het algemeen met rust laten is het toch verstandig om de jongen apart te zetten in een ander aquarium.  Ze groeien zeer snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Hans Meulblok

Synoniemen : Hemiramphus pogonognathus, Hemirhamphus pogonognathus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik