TECHNIEK

DE BAK ZELF

De twee meest gebruikelijke manieren om een bak te maken zijn:

1e.  frame-aquarium
Hierbij laat men eerst een ijzeren frame lassen bij een smid die erop moet letten, dat alles zoveel mogelijk haaks op elkaar staat, anders krijgt men problemen met de ruiten.
Daarna gaat men schilderen, wat zo zorgvuldig mogelijk moet gebeuren. Eerst gaat men alles grondig schoon borstelen en ontvetten en daarna twee maal met zinkstofprimer schilderen. Tenslotte brengt men twee lagen verf op tweecomponenten basis aan. Elke laag moet men minstens een dag of drie, vier laten uitharden alvorens de volgende aan te brengen.
Nu kan men de ruiten ,die vrij ruim moeten zitten, plaatsen. Als  kit gebruikt men de in de handel verkrijgbare aquariumkitten. Dit alles moet met de grootste zorgvuldigheid geschieden om lang plezier van de bak te hebben. Meestal zal er na enkele jaren toch lekkage of roest op treden.

2e. volglas-aquarium
Dit is een modernere manier om een bak te maken. De ruiten worden simpelweg na zeer zorgvuldig met tri ontsmet te zijn, met blanke siliconenkit aan elkaar gelijmd. Bovenin  worden er verstevigingsstrippen in gelijmd en klaar is kees. Het werk is snel gebeurd en mits goed gedaan probleemloos voor vele jaren.
Een groot voordeel is ook dat vele vormen gerealiseerd kunnen worden en ook dat uitlopen naar filters of filters zelf er tegenaan gelijmd kunnen worden.
Voorzichtigheid is geboden bij het plaatsen van de bak op een tafel. De onderkant is immers van glas. De tafel moet erg stevig zijn. Tussen tafel en bak komt een plaat tempex van een a twee centimeter om de resterende oneffenheden op te vangen.

DE LICHTKAP

Waarmee kan men de bak verlichten ?

1e met zonlicht
Dit is een slechte manier. De bak moet dan voor het raam staan waardoor de planten krom naar het licht groeien. Bovendien is het erg onbetrouwbaar en moeilijk te doseren.
 

2e met lamplicht
Dit is een erg onrendabele manier, daar een gloeilamp relatief weinig licht geeft en veel warmte. Hij is goedkoop in aanschaf maar duur in gebruik. Bovendien zouden er zoveel van nodig zijn dat de warmte afgifte in de gesloten lichtkap een groot probleem gaat worden* De temperatuur in de lichtkap en daardoor ook die van het water lopen veel te hoog op. Ook is de verlichting niet erg egaal zodat donkere
hoeken ontstaan waar de plantengroei minder is ( kan ook nuttig gebruikt worden bij schaduw minnende planten)
 

3e met t.l.-licht
Dit is de beste manier om de bak te verlichten. Het rendement is hoog, dus meestal komen we uit met drie a vier lampen over de hele lengte van de bak.
Het is dus van belang om een lichtkap te maken waarin buizen passen die overeenstemmen met de lengte van de bak.
De standaard maten van bakken die men in de winkel verkoopt passen meestal niet bij de standaard afmetingen van tl.-buizen, maar men kan meestal elke maat bak bestellen.
Door het beperkte aantal buizen valt de temperatuurverhoging wel mee. Enige ventilatie in de kap door middel van gaten is toch wel nuttig.
Wat de kleuren van het licht betreft het volgende: daar planten erg veel rood en blauw licht nodig hebben kiezen we voor lampen, die dit in ruime mate geven, zoals kleur 34-55-57 (Philips). Ook de nieuwe serie, kleur 83 en 84 (Philips) zijn erg goed, wel wat duurder, maar geven dan ook meer licht. Voor 's avonds is kleur 27 (Ph.)
een fijne, daar dit goed combineert met het licht in de kamer. De lichtkap dient zo goed mogelijk het licht te reflecteren zodat we zoveel mogelijk licht in het aquarium krijgen. Daarom moeten we alles goed wit schilderen en dit elk jaar een keer herhalen. Door alggroei of vuil verliest men n.l. al snel 20 a 30 % licht. Ook moet het goed geschilderd zijn om vochtproblemen tegen te gaan.
De tijdsduur dat de lampen branden is ongeveer 12 a 14 uur daar de planten ook hun nachtrust moeten hebben.

VEILIGHEID

Dit is een belangrijk gebeuren rond het aquarium dat echter vaak schromelijk verwaarloosd wordt. Tenslotte is water en elektriciteit juist die combinatie die de grootste problemen kan opleveren. Ook met de veiligheid van gekochte lichtkappen is het algemeen droevig gesteld.  De bedrading is slecht wat de isolatie betreft en hangt er vaak maar erg los bij.  Bovendien zitten voorschakelapparaten e.d. erin, die veel warmte af geven en ook vaak kunnen roesten.
Hoe moet het dan wel ?
0m te beginnen halen we alle voorschakelapparaten, starters en schakelaars uit de lichtkap en monteren deze b.v. in de kast waar het aquarium opstaat. Daarna plaatsen we stevige lampvoeten, liefst waterdichte, in de kap en voeren de bedrading vanaf deze lampvoeten direct naar onderen in de kast zodat er zo weinig mogelijk verbindingen ontstaan. Als draad gebruiken we dubbel geïsoleerd tweelingsnoer, dat we op vele plaatsen vast zetten. Onderin de kast maken we de bedrading verder zo netjes mogelijk, dus draden netjes vastzetten, niet te ver afstrippen e.d.. Er mogen geen open stukjes draad of schroefjes aanwezig zijn waar spanning op kan staan. Zet er daarna een schot met gaatjes voor, zodat ook een klein kind op een onbewaakt ogenblik geen spanningvoerende delen kan aanraken.  Alleen de schakelaars mogen nu nog bereikbaar zijn.
De enige extra veiligheid die men verder nog kan inbouwen is een aardlekschakelaar. Dit is een zeer gevoelige schakelaar, die snel afschakelt. Gelukkig zit deze al in veel woningen. Aarden heeft geen zin, daar normale zekeringen niet springen als men aan de spanning zit.
Dekruiten verhogen de veiligheid wel maar het verwarmingselement zit toch onder water. Bovendien moet het zo zijn dat de dekruiten niet voor de veiligheid noodzakelijk zijn. Nadeel is immers dat zij erg veel lichtverlies veroorzaken.
Hoe netter men werkt hoe veiliger het wordt, en weet men niet alles, beter tien keer gevraagd dan een keer onveilig.
 

FILTERS

Deze zijn in allerlei vormen te koop van kleine luchtfilters tot grote motorfilters en biologische filters. Zij kunnen nuttige diensten bewijzen maar eigenlijk zijn zij overbodig in een goed beplante bak met niet te veel vis. In b.v. een cichlidenbak is het echter een onmisbaar apparaat. Zelfbouw is over het algemeen een weinig
lonende zaak.
Men kan ook filters krijgen waar verwarming en thermostaat reeds is ingebouwd, zodat deze mooi zijn weggewerkt.
Vullingen bestaan meestal uit grove watten, fijne watten, kool en weer fijne watten.
Men moet er aan denken, dat het filter nooit een tijdje gestopt mag worden en daarna weer aangezet zonder deze schoongemaakt te hebben. In een tijd van een halve dag zijn reinigende bacteriën vervangen door giftige bacteriën, die men dan regelrecht in de bak zou spuiten, met dode dieren tot gevolg.
 


                                  

© 2000 AquaVISie