Amphilophus alfari
(Meek, 1907)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Nicaragua, Costa Rica, Panama
Lengte vd vis : 22 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Deze vis moet paarsgewijs worden gehouden.  Men kan het beste een zestal jonge exemplaren aanschaffen.  Zodra zich een paar vormt moet men de overige exemplaren verwijderen. Hij is ten opzichte van andere vissen redelijk agressief.  Het is aan te raden om ze samen te houden met niet te kleine andere vissen.  Het aquarium moet worden ingericht met kienhout, wortels en stenen zodat schuilplaatsen ontstaan.  Aangezien de soort sterk in de bodem woelt kunnen planten niet gebruikt worden.  Aangezien het grote eters zijn is een krachtig filter geen overbodige luxe.  Een regelmatige waterverversing is noodzakelijk.

Het is een grote alleseter.  Er moet dus voor veel variatie in het menu worden gezorgd.

De kweek is bij een goed passend koppel niet al te moeilijk.  De eieren worden op een substraat afgezet en bevrucht.  Na 3 dagen komen de jongen uit.  Ze worden dan onder gebracht in een broedkuil.  Nog eens een week later zwemmen ze vrij.  Beide ouders bemoeien zich met de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Brian Traas

Synoniemen : Cichlasoma alfari, Astatheros alfari, Cichlasoma alfaroi, Cichlasoma lethrinus, Cichlasoma bouchellei
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik