Aphyosemion coeleste
(Huber & Radda, 1977)
Verklaring van de tekens
Familie : Nothobranchiidae
Herkomst : Gabon. Congo
Lengte vd vis : 5 cm
Min.lengte aquarium : 50 cm
Vreedzame, tamelijk schuwe vis die op de juiste manier moet worden gehouden omdat hij zich anders nauwelijks laat zien.  Het aquarium moet dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan.  Een donkere bodem (bv uit turfmolm) en een gedempte verlichting door middel van drijfplanten doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Hij kan het beste worden gehouden in een speciaalaquarium, maar als hij dan toch in een gezelschapsaquarium wordt gehouden dan toch bij voorkeur in het gezelschap van andere vreedzame en niet al te grote vissen.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven in de vorm van watervlooien en muggenlarven.

De kweek is niet zo eenvoudig.  De eieren worden voortdurend in de bodem afgezet en bevrucht.  Na een week moet de turf worden verwijderd en enigszins gedroogd.  Daarna moet de turf in een plastic zakje 2-3 maanden worden bewaard.  Na het opgieten van vers water komen de jongen binnen 24 uur uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.  De soort is niet erg produktief.

Foto beschikbaar gesteld door :

Werner Eigelshofen

Synoniem : Haplochilus cameronensis
IUCN Red List Status :   Kwetsbaar
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik