Apistogramma gibbiceps
(Meinken, 1969)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : BraziliŽ
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Vreedzame dwergcichlide die uitstekend samen kan worden gehouden met andere kleinere vissen uit Zuid Amerika.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant. Het aquarium moet verder worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  Ook moet nog voldoende zwemruimte worden open gelaten. Een donkere boden en een gedempte verlichting doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Een klein territorium wordt ingericht.  Een regelmatige waterverversing is noodzakelijk. De soort is over het algemeen monogaam en kan dus het beste paarsgewijs worden gehouden.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven zoals muggenlarven, watervlooien en Artemia.

De kweek is niet eenvoudig.  Tot 200 jongen worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje bemoeit zich met de broedzorg terwijl het mannetje het territorium tegen indringers verdedigt.  Na 2-3 dagen komen de jongen uit en nog eens 4-6 dagen later zwemmen ze vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met het fijnste stofvoer en wat later met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Yoritaka Honda

Synoniem : Apistogramma roraimae
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik