Apistogramma guttata
(Antonio C., Kullander & Lasso A., 1989)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Venezuela
Lengte vd vis : 6 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Deze Apistogramma-soort is verhoudingsgewijs zeer agressief.  Hij moet paarsgewijs worden gehouden in gezelschap van kleinere, maar snellere vissen.  Ze moeten sneller zijn om aan de aanvallen van deze vis te kunnen ontsnappen.  Hij heeft verhoudingsgewijs ook een vrij groot aquarium nodig dat dicht moet worden beplant.   Ook moeten verder kienhout, stenen en wortels worden gebruikt zodat heel veel schuilplaatsen ontstaan.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.  Ook detritus wordt gegeten.  Diepvriesvoer wordt met tegenzin gegeten en droogvoer wordt niet geaccepteerd.

De kweek is moeilijk en lukt alleen bij een goed passend koppel.  Dit kan het beste gevormd worden uit een aantal jonge exemplaren.  Als het koppel gevormd is moeten in een kleiner aquarium de overige exemplaren worden verwijderd vanwege de grote onderlinge agressie.  Het water moet zeer zacht en zuur zijn.  De eieren worden in een hol afgezet.  Het vrouwtje verzorgt het broedsel terwijl het mannetje het territorium verdedigt.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Aquarium Dietzenbach

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik