Apistogramma iniridae
(Kullander, 1979)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Colombia
Lengte vd vis : 7,5 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Van deze vreedzame dwergcichlide kan een mannetje het beste met meerdere vrouwtjes worden gehouden.  Ieder vrouwtje heeft binnen het territorium van het mannetje een eigen kleiner territorium.  Het aquarium moet dicht worden beplant en verder met kienhout en wortels worden gedecoreerd zodat holen ontstaan.  Als gezelschap kunnen het beste wat kleinere visjes uit de bovenste waterlagen worden gehouden.  Een donkere bodemgrond wordt zeer op prijs gesteld.  Ze zijn zeer gevoelig voor grote wisselingen van de waterkwaliteit.

Als voedsel moet klein levend voer in de vorm van cyclops, watervlooien en muggenlarven worden gegeven.

De kweek is niet zo eenvoudig.  Bij zuur en zeer zacht water worden 80-120 eieren in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje verzorgt het broedsel terwijl het mannetje de verdediging van het territorium op zich neemt.  Na het vrij zwemmen van de jongen neemt ook het mannetje deel aan de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Alf Stalsberg

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik