Apistogramma juruensis
(Kullander, 1986)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : West BraziliŽ , Peru
Lengte vd vis : 8 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Vreedzame soort die het beste met een tiental exemplaren in een aquarium van tenminste 1,50 meter kan worden gehouden.  Pas dan kan het gedrag van deze dieren optimaal bekeken worden.  Het aquarium moet worden ingericht met planten, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  Het is aan te bevelen om niet permanent dezelfde temperaturen te handhaven omdat dan bacteriŽle infecties op kunnen treden.  Ze zijn nogal gevoelig voor nitraat.  Een regelmatige flinke waterverversing is dus noodzakelijk.

In de natuur zijn het detritus-eters.  Ze kunnen echter ook worden gevoerd met klein levend voer in de vorm van Artemia, Daphnia en Cyclops.  Tubifex en muggenlarven mogen niet worden gegeven.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Bij zeer zacht water ( 2 Gh) worden de eieren in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje bemoeit zich met de broedzorg gedurende een viertal weken. Een week na het uitkomen bemoeit ook het mannetje zich met de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Mike Jacobs

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik