Apistogramma meinkeni
(Kullander, 1980)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Noord West BraziliŽ
Lengte vd vis : 5 cm
Min. lengte aquarium : 100 cm
Rustige vis die het beste samen gehouden kan worden met kleinere zalmpjes.  Als hij wordt samen gehouden met grotere vissen wordt hij schuw.  Het is aan te raden om ze in een groep te houden.  Aangezien de mannetjes onderling zeer agressief zijn hebben ze erg veel ruimte nodig.  Het is niet verstandig om ze paarsgewijs in een kleiner aquarium te houden aangezien de mannetjes noga kieskeurig zijn in de keuze van hun partner.  Als die partner ze niet bevalt is er het risico dat die gedood wordt.  Het aquarium moet dicht worden beplant en verder worden ingericht met kienhout en wortels zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  Verder moet het aquarium worden voorzien van een zanderige bodem, bedekt met bladeren.  Ze zijn erg gevoelig voor grote wisselingen van temperatuur. Wel is het aan te raden om en de dag- en nachttemperatuur een verschil aan te brengen.  Een regelmatige waterverversing is noodzakelijk.  Geen beginnersvis dus.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven zoals Artemia, Daphnia en kleine insectenlarven.  Ze eten ook detritus.

De kweek is zeer moeilijk.  Een goed passend koppel en een perfecte watersamenstelling (Ph 4-5) zijn noodzakelijk.  Een 30-tal eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje bewaakt het legsel terwijl het mannetje het territorium verdedigt.  Na het vrij zwemmen worden de jongen nog een zestal weken verzorgd.

Foto beschikbaar gesteld door :

Yoritaka Honda

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik