Apistogramma mendezi
(Römer, 1994)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Brazilië, zijriviertjes Rio Negro
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Vreedzame dwergcichlide die door zijn hoge eisen aan de waterkwaliteit en -samenstelling niet eenvoudig te houden is.  Het water moet zacht en zuur zijn en er moet regelmatig een flinke waterverversing met voorbereid water plaatsvinden.  Ook mag de vis niet bij constante hoge temperatuur worden gehouden, er moet variatie in zitten. Het aquarium moet dicht worden beplant en verder met kienhout en wortels zodat holen ontstaan.  Een bodem van goed uitgewaterde beuken- of eikenbladeren wordt op prijs gesteld.

Als voedsel moet klein levend voor worden gegeven in de vorm van Artemia of Cyclops.  Ook wordt detritus gegeten.

De kweek is niet eenvoudig.  Een goed passend paar en een perfecte waterkwaliteit (een lagere Gh) zijn noodzakelijk omdat ze anders vrij onproductief zijn.  Mannetjes hebben in hun territorium meerdere vrouwtjes.  De eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  De eerste 10 dagen worden de eieren en larven door het vrouwtje verzorgd.  Zodra ze vrij zwemmen worden de jongen door het mannetje overgenomen en nog gedurende 3-6 weken verzorgd.  Het vrouwtje wordt verjaagd en pas na enkele weken weer in de nabijheid van het mannetje toegestaan.

Foto beschikbaar gesteld door :

Yoritaka Honda

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik