Apistogramma paucisquamis
(Kullander & Staeck, 1988)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Rio Negro, Noord West BraziliŽ
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Tamelijk gevoelige vis die niet eenvoudig te houden is.  Een mannetje moet met meerdere vrouwtjes worden gehouden.  Die vrouwtjes hebben elk een klein territorium terwijl het mannetje een overkoepelend territorium onderhoudt.  Het aquarium moet dicht worden beplant en verder met kienhout en wortels worden gedecoreerd zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  Een regelmatige flinke waterverversing is noodzakelijk omdat de dieren anders snel in conditie achteruit gaan en sterven.

Als voedsel moet klein, levend voer worden gegeven in de vorm van Artemia-naupliŽn, Daphnia en Cyclops. In geen geval tubifex of muggenlarven geven.  In de vrije natuur wordt ook detritus gegeten.

De kweek is moeilijk en lukt alleen bij goed bij elkaar passende paren en de juiste watersamenstelling en temperatuur.  De eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Na tien dagen zwemmen de jongen vrij.  Tot die tijd worden ze door het vrouwtje verzorgd.  Ook daarna worden de jongen nog 3-6 weken door het vrouwtje verzorgd.  Indien het aquarium groot genoeg is worden de jongen gedurende die tijd soms door het mannetje verzorgd, terwijl het vrouwtje dan wordt verjaagd.  Na een tweetal weken wordt het vrouwtje dan weer in de nabijheid geduld.

Foto beschikbaar gesteld door :

Aquarium Dietzenbach

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik