Apistogramma rupununi
(Fowler, 1914)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Noord-Oost BraziliŽ, Guyana
Lengte vd vis : 9 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Tamelijk vreedzame dwergcichlide waarvan het mannetje alleen ten opzichte van vrouwelijke soortgenoten die niet paringsbereid zijn tamelijk agressief is.  Het aquarium moet dicht worden beplant zodat schuilplaatsen ontstaan.  Een territorium wordt ingericht door het mannetje.  Binnen dat territorium is plaats voor meerdere kleinere territoria van een aantal vrouwtjes.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven zoals cyclops, Artemia en muggenlarven.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is bij de juiste watersamenstelling (zacht en zuur water) wel mogelijk.  De eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het broedsel wordt door het vrouwtje bewaakt en verzorgd terwijl het mannetje het grote territorium bewaakt.  Na het vrij zwemmen van de jongen wordt het mannetje ook wel in de directe omgeving van de jongen geduld.  De jongen zijn groot te brengen met artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jens Gottwald

Synoniem : Apistogramma ortmanni rupununi
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik