Aplocheilus dayi
(Steindachner, 1892)
Verklaring van de tekens

Familie : Aplocheilidae
Herkomst : India, Sri Lanka
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Een relatief schuwe vis die de bovenste waterlagen bewoont.  Ten opzichte van soortgenoten is hij wat onverdraagzaam.  Hij kan het beste worden samen gehouden met andere vissen van gelijke grootte of iets groter.  Er moet een dichte rand- en achtergrondbeplanting zijn en wat drijfplanten ter demping van het licht worden zeer op prijs gesteld.  Er moet voldoende vrije zwemruimte zijn en voldoende schuilgelegenheid.  Aangezien het goede springers zijn moet het aquarium met dekruiten worden afgesloten.

Het zijn alleseters, dus er moet voor voldoende variatie worden gezorgd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Het kweekkoppel kan in een klein aquarium met een lage waterstand worden ondergebracht.  Bij een temperatuur van 25-30 graden worden dagelijks een tiental eieren in een afzetmop afgezet.  De eieren moeten worden over gebracht naar een broedschaal waar ze na 12-14 dagen uitkomen. Ze kunnen worden groot gebracht met het allerfijnste stofvoer en groeien zeer snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Greg DeGreef

Synoniemen : Haplochilus dayi, Aplocheilus dayi dayi, Panchax lineatus dayi, Panchax lineatus, Aplocheilus dayi werneri
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik