Astatotilapia burtoni
(GŁnther, 1894)
Verklaring van de tekens

Familie  Cichlidae
Herkomst : Oost en centraal Afrika
Lengte vd vis : 12 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Deze vis is ten opzichte van soortgenoten zeer agressief en ten opzichte van andere soorten vreedzaam. Een mannetje is polygaam en moet dus met meerdere vrouwtjes gehouden worden om zo een moederfamilie te vormen. Het aquarium moet een dichte randbeplanting hebben en voldoende holen om zich te verstoppen. De bodem moet voor een gedeelte uit fijn zand bestaan. Een regelmatige waterverversing wordt op prijs gesteld.

De vis eet voornamelijk levend voer met als bijvoer plantaardige kost in de vorm van algen en sla. Nakweekdieren zijn ook aan droogvoer te wennen.

De kweek is vrij eenvoudig. De eieren worden in kuilen afgezet, door het vrouwtje in de bek genomen en bevrucht met de eivlekmethode.  Na 16-20 dagen verlaten de jongen voor de eerste keer de bek van de moeder en bij gevaar en gedurende de nacht komen ze nog gedurende 1 week terug.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijn gewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door : 
Jan Bukkems
Synoniemen : Chromis burtoni, Haplochromis burtoni, Tilapia burtoni, Tilapia nadinae, Astatotilapia desfontainesi, Haplochromis desfontainesi
IUCN Red List Status : Niet bedreigd
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik
mmv De Rifwachter Hilversum