Betta rutilans
(Witte & Kottelat, 1991)
Verklaring van de tekens

Familie : Osphronemidae
Herkomst : Borneo
Lengte vd vis : 5 cm
Min.lengte aquarium : 50 cm
Onderling zijn de mannetjes van deze soort zeer agressief.  Ze kunnen wel met meerdere exemplaren worden gehouden maar dan moet het aquarium vrij groot zijn en uitgerust zijn met voldoende schuilplaatsen.  Omdat het nogal schuwe dieren zijn moet het aquarium dicht worden beplant en voorzien worden van andere schuilplaatsen zoals kokosnoten, kienhout en een zachte bodem van bv turf of beukenbladeren waar de dieren in weg kunnen duiken.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven zoals Artemia en kleine watervlooien.  Diepvriesvoer wordt ook geaccepteerd.  Regelmatig voeren met rode muggenlarven moet worden vermeden.

De kweek is moeilijk.  Tot 80 eieren worden in een schuimnest afgezet en bevrucht.  De eieren komen na 36-48 uur uit en nog eens twee dagen later zwemmen ze vrij.  Ze kunnen de eerste dagen worden gevoerd met azijnaaltjes en infuus, daarna met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :
Zhou Hang
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik