Bujurquina vittata
(Heckel, 1840)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : BraziliŽ, Noord ArgentiniŽ
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
Tamelijk vreedzame soort die wel een territorium in stand houdt.  Aangezien planten over het algemeen met rust worden gelaten kan het aquarium aan de randen en achtergrond dicht worden beplant.  Verder moet de boden bestaan uit fijn grind of zand.  Het aquarium kan verder worden gedecoreerd met kienhout en wortels.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Garnalen en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is niet al te moeilijk.  Na een intensieve balts worden tot 200 eieren afgezet op een groot blad van bv een Echinodorus.  De eieren worden afwisselend door beide ouders voorzien van zuurstofrijk water.  Na 36 uur worden de eieren door het vrouwtje in de bek genomen en de larven worden daar uitgekauwd.  Aansluitend worden de jongen door beide ouders beurtelings in de bek genomen.  Enkele dagen nadat de jongen vrij gaan zwemmen, neemt die broedzorg zienderogen af.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Alf Stalsbergg

Synoniemen : Acara vittatus, Aequidens vittatus, Astronotus vittatus, Aequidens paraguayensis, Acara paraguayensis, Bujurquina paraguayensis
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik