Caquetaia umbrifera
(Meek & Hildebrand, 1913)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Van Panama tot Bolivia
Lengte vd vis : tot 60 cm
Min.lengte aquarium : minimaal 3,50 meter
Omdat deze vis zo groot kan worden is hij eigenlijk alleen maar geschikt voor de grotere showaquaria.  Tamelijk agressieve vis, die dus niet goed met kleinere soorten samen kan worden gehouden, aangezien die ook gemakkelijk als voedsel kunnen worden aangezien.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen, kienhout en wortels.  Aangezien het grote gravers zijn kunnen planten niet gebruikt worden.  Een goede filtering en een regelmatige flinke waterverversing zijn noodzakelijk.

Het zijn grote alleseters.  Er kan dus gezorgd worden voor voldoende variatie op het menu.

De kweek is bij een goed passend paar redelijk eenvoudig.  Het beste is om een aantal jonge dieren bij elkaar te zetten en dan de paarvorming te laten plaats vinden.  Zodra een paar zich gevormd heeft moeten de overige umbrifera's uit het aquarium worden verwijderd. Bij volwassen dieren worden tot 2000 eieren afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje bemoeit zich met de directe broedzorg.  Bij een temperatuur van 28 graden komen de larven na 3 dagen uit.  Ze worden daarbij geholpen door het vrouwtje die door kauwende bewegingen de eierschalen meer verwijderd.  Ze worden ondergebracht in broedkuilen en meerdere malen verhuisd.  Als de jongen vrij zwemmen kunnen ze eenvoudig worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.  De jongen groeien snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

The Cichlid Scene

Synoniemen : Cichlasoma umbriferum, Caquetaia umbriferum
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik