Copella nattereri
(Steindachner, 1876)
Verklaring van de tekens
Familie : Lebiasinidae
Herkomst : Brazilië, Amazone vanaf Rio Negro
Lengte vd vis : 5 cm
Min.lengte aquarium : 70 cm
Vreedzame, af en toe enigszins schuwe soort die met meerdere exemplaren moet worden gehouden in het gezelschap van andere rustige vissen.  Het aquarium moet dicht worden beplant.  Een donkere bodem en gedempte verlichting door middel van drijfplanten worden zeer op prijs gesteld.  Aangezien de dieren zeer goede springers zijn goede dekruiten geen overbodige luxe.  Een regelmatige waterverversing is noodzakelijk.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van witte en zwarte muggenlarven.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  Het water moet zacht zijn en zeer zuiver. Ook  moet gezorgd worden voor een goede schuilplaats voor het vrouwtje zodat ze zich kan verschuilen voor het al te opdringerige mannetje. Tot 300 eieren worden op een breed plantenblad afgezet en bevrucht.  Na 30 uur komen de jongen uit en nog eens 48 uur later zwemmen ze vrij.  Die eerste periode beoefent het mannetje de broedzorg.  Daarna moet hij verwijderd worden.  Zodra de eierzak is opgeteerd moeten de jongen gevoerd gaan worden met het allerfijnste infuus

Foto beschikbaar gesteld door :

Christian Westhäuser

Synoniemen : Pyrrhulina nattereri, Copeina callolepis, Copella callolepis
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik