Scleromystax barbatus
(Quoy & Gaimard, 1824)
Verklaring van de tekens

Familie : Callichthyidae
Herkomst : BraziliŽ
Lengte vd vis : 12 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Een van de grootste Corydorassoorten.  Ook deze soort kan het beste in een schooltje gehouden worden.  Het aquarium moet dan ook voldoende groot zijn.  Een gedeelte van de bodem moet bestaan uit fijn zand waarin ze kunnen grondelen.

Het zijn alleseters, die hun voedsel van de bodem nemen. Voldoende variatie is aan te raden. Ook voedselresten van andere bewoners worden opgeruimd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Als de dieren goed en afwisselend gevoerd worden gebeurt de ei-afzetting spontaan na een flinke waterverversing waardoor de temperatuur enkele graden zakt.  Na het afzetten is het aan te raden de ouderdieren te verwijderen.  De jongen komen na 5 dagen uit en kunnen worden groot gebracht met artemia-naupliŽn.

PS
Er is ook een C.barbatus die afkomstig is uit een "koelere" streek in de buurt van Rio de Janeiro waar nog regelmatig nachtvorst kan voorkomen.  Deze soort kan beter bij temperaturen tussen 18 en 22 graden worden gehouden.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniemen : Callichthys barbatus, Corydoras barbatus, Corydoras eigenmanni,
Corydoras kronei
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
 
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik