Enneacanthus chaetodon
(Baird, 1855)
Verklaring van de tekens

Familie : Centrarchidae
Herkomst : New York, Maryland, New Jersey
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 100 cm
Rustige vreedzame vis die alleen met andere rustige vissen samen kan worden gehouden.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant, terwijl er in het midden veel vrije zwemruimte moet worden open gelaten.  Een bodem van fijn zand en een goede doorluchting zijn noodzakelijk.  Een regelmatige waterverversing wordt op prijs gesteld.  Dit mag echter niet met te grote hoeveelheden gelijktijdig gebeuren aangezien ze nogal gevoelig zijn voor een plotselinge wijziging in de watersamenstelling of kwaliteit.  Hoewel ze ook belangrijk lagere temperaturen dan 10 graden kunnen verdragen is het niet verstandig om grote, plotselinge temperatuurschommelingen te laten plaats vinden.

Als voer moet levend voer worden gegeven.

De kweek is niet al te moeilijk.  Bij hogere temperaturen (15-25 graden) worden de eieren in een broedkuil afgezet en bevrucht.  Na het afzetten moet het vrouwtje worden verwijderd en neemt het mannetje de broedzorg op zich.  Zodra de jongen vrij zwemmen moet ook het mannetje worden verwijderd.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn. Ze groeien snel.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Pomotis chaetodon, Mesogonistius chaetodon
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik