Gnathochromis permaxillaris
(David, 1936)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Tanganyikameer
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Tamelijk vreedzame soort die ook kleinere vissen met rust laat.  Het aquarium moet worden ingericht met sten zodat holen ontstaan. Een territorium wordt ingericht tijdens de broedperiode.  Een zandige bodem en helder water worden zeer op prijs gesteld.  Een flink filter en een regelmatige forse waterverversing is dus aan te raden.

Als voedsel neemt hij in het wild voornamelijk zooplankton maar in onze aquaria neemt hij ook klein levend voer zoals Artemia en Mysis.

De kweek is niet moeilijk.  De 50-75 eieren worden in een hol afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje neemt in eerste instantie de eieren in de bek maar later neemt ook het mannetje deel aan de broedzorg.  De eieren worden meerdere malen per dag gewisseld.  Na 12 dagen verlaten de jongen de bek maar worden nog geruime tijd door beide ouders verzorgd.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

 

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniem : Limnochromis permaxillaris
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik