Hemichromis elongatus
(Guichenot, 1861)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : West Afrika, van Guinea tot Zambia
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Deze soort moet paarsgewijs worden gehouden.  Het is een grote rover die nogal graaft en planten niet met rust laat.  Het aquarium kan dus het beste ingericht worden met stenen, wortels en kienhout zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  De bodem moet bestaan uit fijn zand.  Aangezien de dieren voorkomen in de kustwateren en dus ook voorkomen in brakwatergebieden is het aan te bevelen om 1 tot 2 theelepels zeezout per 10 liter water toe te voegen.  Ze kunnen worden samen gehouden in gezelschap van andere vissen van gelijke grootte met dezelfde eisen.

Het is een alleseter met een voorkeur voor krachtig levend voer en vlees.  Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is redelijk eenvoudig.  Tot 800 eieren worden op een zorgvuldig schoongemaakte platte steen afgezet en bevrucht. Het legsel wordt door beide ouders intensief bewaakt en verzorgd.   Na 2 dagen komen de larven uit en worden door de ouders ondergebracht in broedkuilen.  Nog eens 6 dagen later zwemmen de jongen vrij.  Ze kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Chromichthys elongatus, Hemichromis auritus
IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik