Hemichromis guttatus
(Günther, 1862)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Van Senegal tot Cameroun
Lengte vd vis : 10 cm
Min.lengte aquarium : 120 cm
Deze vis kan het beste paarsgewijs worden gehouden.  Het is aan te raden om een zestal jonge dieren aan te schaffen en hieruit een paartje te laten vormen.  Zodra dit paar gevormd is moeten de overige exemplaren worden verwijderd.  Het aquarium moet worden ingericht met kienhout en wortels.  Ook kunnen stevige planten worden gebruikt, die tegen het uitgraven zeer goed moeten worden verankerd.  Een territorium wordt ingericht.  Ze kunnen worden samen gehouden met soorten die minimaal even groot zijn omdat ze redelijk agressief zijn.  Een goede filtering en een regelmatige waterverversing worden zeer op prijs gesteld.

Het is een alleseter.  Er moet dus voor voldoende variatie in het menu worden gezorgd.  Diepvries- en droogvoer worden ook geaccepteerd.

De kweek is bij een goed passend stel tamelijk eenvoudig.  Tot 500 eieren worden op een steen afgezet.  Beide ouders bemoeien zich intensief met de broedzorg.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën en wat later met fijngewreven droogvoer.  De broedzorg duurt 6 tot 8 weken.  De jongen moeten daarna worden verwijderd aangezien de ouders dan voorbereidingen gaan treffen voor een nieuw nest en zij hun jongen dan verjagen.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jörg Albering

IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik