Hemichromis lifalili
(Loiselle, 1979)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Congo
Lengte vd vis : 12 cm
Min. lengte aquarium : 140 cm
Deze vis moet paarsgewijs gehouden worden en is in de broedtijd zeer agressief en territoriaal.  Het aquarium moet dan ook groot genoeg zijn.  Het aquarium moet worden ingericht met kienhout en wortels zodat schuil[plaatsen ontstaan en verder worden beplant met harde, goed verankerde planten omdat in de broedtijd sterk in de bodem wordt gegraven.  Enige vlakke stenen voor het afzetten van eieren worden op prijs gesteld. Een gedempte verlichting en een donkere bodem doen de kleuren beter tot hun recht komen.  Het samen houden met andere Hemichromis-soorten moet worden vermeden omdat ongewenste kruisingen gemakkelijk voor komen. 

Het is een alleseter.  Er moet dus gevarieerd worden gevoerd met levend, diepvries- en droogvoer.

De kweek is niet al te moeilijk.  Tot 300 eieren worden op een vlakke steen afgezet en bevrucht.  Beide ouders bemoeien zich intensief met de broedzorg.  Na 3 dagen komen de eieren uit en worden de larven onder gebracht in broedkuilen.  Nog een week later zwemmen de jongen vrij en kunnen ze worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

IUCN Red List Status : niet bedreigd
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik