Herichthys minckleyi
(Kornfield & Taylor, 1983)
Verklaring van de tekens
Familie : Cichlidae
Herkomst : Noord Mexico
Lengte vd vis : 25 cm
Min.lengte aquarium : 200 cm
Deze soort heeft veel vrije zwemruimte nodig en mag dus niet in een te klein aquarium worden gehouden.  Het aquarium moet verder aan de zij- en achterkant worden ingericht met stenen, kienhout en wortels zodat veel schuilplaatsen ontstaan.  Het water waarin hij gehouden wordt moet zeer hard zijn omdat zijn natuurlijke habitat bestaat uit meren van poreuze kalksteen.

Er zijn drie ondersoorten van deze vis met elk hun eigen voedsel (o.m. detritus).  In onze aquaria zijn het grote alleseters.  Er moet dus voor voldoende variatie worden gezorgd.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  Een groot aantal eieren wordt afgezet en bevrucht op een verticale steen in een hol.  Het vrouwtje kleurt dan helemaal wit en bewaakt en verzorgt het broedsel terwijl het mannetje het territorium verdedigt.  Na twee dagen komen de eieren uit en worden de larven op de bodem van het hol onder gebracht. Nog eens vijf dagen later zwemmen de jongen vrij.  Ze worden verzorgd tot ze ongeveer twee centimeter groot zijn.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jeff Rapps

Synoniem : Cichlasoma minckleyi
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik