Leptolebias aureoguttatus
(da Cruz, 1974)
Verklaring van de tekens
Familie : Rivulidae
Herkomst : Brazilië
Lengte vd vis : 4 cm
Min.lengte aquarium : 50 cm
Levendige, ietwat bijterige vis die het beste in een speciaalaquarium gehouden kan worden. Aangezien het een seizoensvis is worden ze nooit erg oud. Meerdere mannetjes in een te klein aquarium zijn nauwelijks samen te houden. In grotere aquaria is dit wel mogelijk onder de voorwaarde dat er voldoende schuilplaatsen aanwezig zijn. Het aquarium kan het beste ingericht worden met kienhout en wortels. Planten kunnen het beste in potjes worden gehouden aangezien de dieren permanent met "grondwerk" bezig zijn. De bodem moet bestaan uit kruimelige, goed uitgewassen turf.

Aangezien deze vissen zeer snel groeien hebben ze grote hoeveelheden levend voer nodig in de vorm van muggenlarven en watervlooien.

De kweek is redelijk eenvoudig. Een kweekstel mag pas bij elkaar gezet worden als ze volwassen zijn en goed doorvoed. De eieren worden afgezet in het bodemsubstraat. Dit kan uit het aquarium verwijderd worden en zachtjes uitgeknepen. Gedurende 2 tot 3 maanden bewaren in een plastic zakje en daarna water opgieten. De jongen komen dan onmiddellijk uit en kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Foto beschikbaar gesteld door :
Vasco Gomes
Synoniemen : Cynolebias aureoguttatus, Cynopoecilus aureoguttatus, Cynolebias aureoguttatus, Cynolebias paranaguensis, Cynopoecilus paraguanensis
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik