Melanochromis loriae
(Johnson, 1975)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 12 cm
Min.lengte aquarium : 140 cm
In een te klein aquarium is deze soort zeer agressief, zowel ten opzichte van soortgenoten als ten opzichte van andere vissen.  Er moet dan ook volop ruimte worden aangeboden.  Het beste is om een mannetje met meerdere vrouwtjes te houden.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond worden ingericht met stenen zodat schuilplaatsen en holen ontstaan.  Planten worden met rust gelaten.  Een territorium wordt ingericht.  Een goed filter en een regelmatige flinke waterverversing wordt zeer op prijs gesteld.

Als voedsel moet levend voer worden gegeven.  Diepvries- en droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  Tot 60 eieren worden afgezet en onmiddellijk door het vrouwtje in de bek genomen.  Ze worden vervolgens bevrucht met behulp van de eivlekmethode.  Het vrouwtje trekt zich daarna terug tussen de rotsen.  Na ongeveer 3 weken verlaten de jongen de bek van de moeder.  De broedzorg vermindert dan snel.  De jongen zijn dan al zo groot dat ze gevoerd kunnen worden met kleine watervlooien en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Kevin Bauman

Synoniem : Melanochromis parallelus
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik