Melanotaenia sexlineata
(Munro, 1964)
Verklaring van de tekens

Familie : Melanotaeniidae
Herkomst : Papua Nieuw Guinea
Lengte vd vis : 7 cm
Min.lengte aquarium : 80 cm
Vreedzame scholenvis die het beste in een speciaalaquarium voor regenboogvissen kan worden gehouden, maar ook uitstekend geschikt is voor het gezelschapsaquarium.  Het aquarium moet aan de achtergrond en de randen dicht worden beplant, terwijl in het midden veel vrije zwemruimte moet worden open gelaten.  Een donkere bodem en een enigszins gedempte verlichting door middel van drijfplanten doen de kleuren van deze soort beter tot hun recht komen.  Een goede filtering en een regelmatige flinke waterverversing is noodzakelijk.

Het is een alleseter.  Er kan dus voor voldoende variatie op het menu worden gezorgd.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  De eieren worden dagelijks tussen fijnbladerige planten afgezet en bevrucht.  Afhankelijk van de temperatuur komen de jongen na 7-10 dagen uit.  Zodra ze vrij zwemmen moeten ze de eerste dagen worden gevoerd met het fijnste infuus en daarna met Artemia-naupliŽn en fijngewreven eigeel.  De kwaliteit van de nakomelingen laat nog wel eens te wensen over.  Een strenge selectie is dan ook aan te bevelen.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniem : Nematocentris sexlineatus
IUCN Red List Status : onvoldoende gegevens bekend
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik