Mesonauta insignis
(Heckel, 1840)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Venezuela, BraziliŽ
Lengte vd vis : 20 cm
Min.lengte aquarium : 180 cm
Rustige, af en toe schuwe en vreedzame soort die niet zo snel in het aquarium gewend raakt.  Het aquarium moet worden ingericht met grote, enigszins harde planten, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan.  Drijfplanten worden zeer op prijs gesteld.  Ze worden gebruikt om er tussen te schuilen.  Het aquarium moet minimaal 50 cm hoog zijn.

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van muggenlarven, Mysis en Artemia. Ook plantaardig voedsel in de vorm van sla of spinazie mag niet op het menu ontbreken.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

De kweek is niet eenvoudig.  De dieren vormen een vast paar.  Tot 1000 eieren worden op verticale wortels of plantenbladeren afgezet en bevrucht.  De eieren komen na 3 dagen uit.  De uitgekomen larven kunnen nog niet zwemmen en vallen naar de bodem.  De ouderdieren zijn dan dikwijls niet snel genoeg om ze te redden van andere vissen.

Foto beschikbaar gesteld door :
Jan Bukkems
Synoniem : Heros insignis
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik