Maylandia hajomaylandi
(Meyer & Schartl, 1984)
Verklaring van de tekens

Familie : Cichlidae
Herkomst : Malawimeer
Lengte vd vis : 15 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Van deze soort moet in het aquarium een mannetje met meerdere vrouwtjes gehouden worden.  Om een al te grote onderlinge agressie te voorkomen is het noodzakelijk om ze met andere mbuna-soorten samen te houden.  Het aquarium moet worden ingericht met stenen zodat veel schuilplaatsen ontstaan waar ondergeschikte dieren zich veilig terug kunnen trekken.

Het is een alleseter waarbij er rekening gehouden moet worden dat een belangrijk gedeelte uit plantaardige kost zoals spirulina moet bestaan.  Vooral wildvang dieren kunnen problemen met de spijsvertering krijgen als ze dit niet voldoende krijgen.

De kweek is tamelijk eenvoudig.  De eieren worden door het vrouwtje afgezet en onmiddellijk in de bek genomen waarna bevruchting door het mannetje plaats vindt door middel van de eivlekmethode. Het vrouwtje trekt zich vervolgens terug tussen de rotsen.  Na 20 tot 25 dagen verlaten de jongen voor het eerst de bek van de moeder.  Ze zijn dan ongeveer 1 centimeter groot.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en fijngewreven droogvoer.

Foto beschikbaar gesteld door :

Malawis in Berlin

Synoniemen : Pseudotropheus hajomaylandi, Metriaclima hajomaylandi
IUCN Red List Status : kwetsbaar
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik