Mogurnda mogurnda
(Richardson, 1844)
Verklaring van de tekens

Familie : Eleotridae
Herkomst : AustraliŽ, Nieuw Guinea
Lengte vd vis : 17 cm
Min.lengte aquarium : 150 cm
Deze soort is onderling nogal agressief en strijdlustig.  Om de agressie enigszins te verdelen is het aan te raden om meerdere exemplaren te houden in een speciaalaquarium.  Het aquarium moet met stenen worden ingericht zodat holen ontstaan.  Hier omheen kunnen dan territoria worden ingericht.  Verder moet het aquarium aan de randen en achtergrond met planten worden ingericht.

Als voedsel moet krachtig levend voer worden gegeven in de vorm van kreeftjes e.d.  Droogvoer wordt echter ook met graagte geaccepteerd.

De kweek is niet al te moeilijk.  Het mannetje betrekt in zijn territorium een hol en lokt het vrouwtje daar naar toe.  Tot 200 eieren worden in dat hol aan het plafond afgezet en bevrucht.  Het vrouwtje wordt daarna verjaagd en het mannetje neemt de broedzorg voor zijn rekening.  Na 2-3 dagen zwemmen de jongen vrij en moet ook het mannetje verwijderd worden.  De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliŽn en later met watervlooien en gehakt rundvlees.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniem : Eleotris mogurnda
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij inmiddels een artikel beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik