Nannostomus eques
(Steindachner, 1876)
Verklaring van de tekens

Familie : Lebiasinidae
Herkomst : Amazone, Rio Negro BraziliŽ
Lengte vd vis : 5 cm
Min.lengte aquarium : 60 cm
Vreedzame, enigszins schuwe scholenvis die met andere vreedzame vissen kan worden gehouden.  Het gezelschap van te drukke vissen is niet aan te raden.  De waterkwaliteit is belangrijk, hij moet namelijk zacht en zuur zijn.  Het aquarium moet goed worden beplant zodat voldoende schuilplaatsen ontstaan, maar niet te dicht omdat men dan de vis helemaal niet meer ziet.  Ook enige drijfplanten worden op prijs gesteld. 

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven in de vorm van bv Artemia.  Ook klein droogvoer wordt geaccepteerd.  Dit voedsel moet niet te vroeg op de dag worden gegeven, aangezien ze pas tegen de schemering actief worden en op voedseljacht gaan.

De kweek is niet eenvoudig.  Het water moet extreem zacht en redelijk zuur zijn (Ph 6).  Het kweekaquarium moet worden voorzien van een afzetrooster aangezien het eierrovers zijn, en verder van een kuststof afzetmop.  Na het afzetten moeten de ouders verwijderd worden.  Na 1-3 dagen komen de jongen uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met infusoriŽn en raderdiertjes.

Foto beschikbaar gesteld door :

Jan Bukkems

Synoniemen : Poecilobrycon eques, Poecilobrycon auratus
IUCN Red List Status : Niet beoordeeld
Van deze vis hebben wij nog geen artikelen beschikbaar. Als u een artikel geschreven hebt, en u wilt dat publiceren op deze pagina, stuur ons dan een mailtje.
© Copy-right en voorwaarden voor gebruik